2024.03.29, Péntek
Jelentős geotermikus fejlesztésbe kezd Komárom
illusztráció (theenergyconference.org.nz)

Jelentős geotermikus fejlesztésbe kezd Komárom

MTI

2017.06.28. 16:40 - Antal Zsófia

Egy 1600 méter mélyre fúrt kút révén megújuló energiára áll át a gyógyfürdő és a sportcsarnok fűtése.

Hirdetés

Geotermikus kutat fúrnak és kiépítenek három kilométer új távhővezetéket Komáromban - ismertette szerdai sajtótájékoztatóján Molnár Attila (Fidesz-KDNP) polgármester. A fejlesztést a sportcsarnok és a Brigetio Gyógyfürdő fűtése céljából hajtják végre. A beruházáshoz a város 500 millió forint támogatás kap a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), az önrész pedig 183 millió forint.

Az 1600 méter mély kútból 60 fokos víz érkezik majd a felszínre, ez egy földbe fektetett vezetéken jut a fürdőbe, ahol az intézmény fűtése után egy hőcserélő és egy további vezeték segítségével a sportcsarnokba is eljut a hőenergia. A visszahűlt vizet a Dunába vezetik.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy Komáromban és vonzáskörzetében jelenleg is találhatók működő geotermikus kutak, így kézenfekvő lehetőség volt a termálvízben rejlő energia felhasználása a helyi hőellátásban. Az új fűtőmű az önkormányzat számára jelentős energiamegtakarítást jelent.

EnergetikaTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)geotermikus energiaKomáromgeotermális kútfúrás

Hírlevél

Hirdetés