2024.04.16, Kedd
Napelemes kiserőművel szállt be az energiapiacra a Merkbau
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Napelemes kiserőművel szállt be az energiapiacra a Merkbau

magyarepitok.hu

2017.11.25. 08:03 - Antal Zsófia

A közel 500 kilowatt teljesítményű, Kiskunhalason felépült napelempark tíz év alatt megtérülő beruházás.

Hirdetés

Kétezer panelből álló napelemparkot épített a Merkbau Kft. Kiskunhalason, mintegy 180 millió forintos beruházással. A pénteken Fülöp Róbert polgármester és Bányai Gábor térségi országgyűlési képviselő részvételével átadott erőmű 499,9 KW teljesítményű (a beépített teljesítménye 550 KWp). A napelempark a vállalat előzetes számításai szerint évi 600-650 ezer KW villamos energiát fog termelni, melyet nagyrészt tovább értékesítenek, a beruházás megtérülési ideje így körülbelül 10 év.

A képre kattintva galéria nyílik!

A napelempark fontosabb műszaki paraméterei a következők:

  • 2000 db 275 Wp Winaico napelem (50 asztalon elhelyezve, asztalonként tehát 40 db napelem),
  • 10 db Kaco (Powador 60.0) Inverter,
  • Univill-Trade KSW50-25. 630 kVA BHTR típusú transzformátorállomás
  • elektronikus őrző-védő rendszer 24-órás megfigyeléssel.

Balanyi László, a Merkbau gazdasági igazgatója az átadó ünnepségen elmondta, hogy a németországi munkavégzések során látottak hatására már a 2000-es évek eleje óta foglalkoztatta a céget a megújuló energia beruházás. Eleinte szélerőművekben gondolkoztak, de később a módosuló jogszabályi környezettel a fotovoltaikus technológiára irányult a figyelmük.

A cél érdekében a már meglévő HalasWind nevű társaságukat 2012-ben át is szervezték, egyrészt a Merkbau épületgépészeti tevékenysége került ide, emellett ekkor kezdtek el vállalkozásszerűen foglalkozni kisebb méretű napelemes telepek tervezésével, megvalósításával és engedélyeztetésével (pl. családi házak, intézmények tetején). Az eközben saját telephelyükön felszerelt, 45KW teljesítményű erőmű sikere, valamint a dél-alföldi térség magas napsütéses óráinak száma sarkallta őket arra, hogy nagyobb méretben is megvalósítsanak hasonló fejlesztést – magyarázta a gazdasági igazgató.

 

25 éven át biztosított a megtermelt energia értékesítése

A Merkbau 2014-ben kapott építési engedélyt a napelemparkra, majd 2016. december 15-én 25 évre a KÁT (kötelező átvételi rendszer) engedélyt is megkapták. Ezt követően döntöttek a napelempark megépítéséről, bár pályázati forrás nem állt rendelkezésükre. Már a megvalósítással párhuzamosan jelent meg egy pályázat a Magyar Fejlesztési Banknál, mely keretében 15 éves kamatmentes kölcsönt lehet felvenni, a bekerülési költség 85%-áig. Ezt megpályázták, de egyelőre nincs döntés az ügyben – ismertette Balanyi László.

Balanyi László

A kivitelezőkkel idén nyáron kezdtek egyeztetni, a munka szeptemberben indult el, november 7-én pedig már hálózatba kapcsolták az erőművet és elkezdődött a villamosenergia termelés. Az erőmű fejlesztéséhez kapcsolódóan folyamatban van még egy nagy pontosságú, automatizált szoftver telepítése, amely előrejelzi majd a termelés mértékét.

Balanyi László elmondta, örömükre szolgál, hogy a fejlesztéssel némileg hozzájárulhatnak a magyar energiatermelés zöldebbé tételéhez. Hozzátette, a térségben a magánüzemeltetésű napelemparkok közül ez az első hasonló teljesítményű.

Galéria

Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.EnergetikaKiskunhalasnapenergianapelem

Hírlevél

Hirdetés