2024.04.20, Szombat
Javult az építőipar teljesítménye

Javult az építőipar teljesítménye

ksh.hu

2016.10.17. 11:12 - Hegedűs Gergely

A második idei legmagasabb havi értéket érte el az iparág augusztusban, ez éves szinten mérséklődő a visszaesést, havi szinten enyhe növekedést hozott.

Hirdetés

Az előző hónaphoz képest 4,6 százalékkal nőtt, az előző év azonos időszakától 9 százalékkal elmaradt az építőipar augusztusi termelése a KSH hétfői adatai szerint.

Az iparág az idei évben minden hónapban 20-30 százalék körüli visszaesést produkált az előző év azonos időszakához képest, így az augusztusi az eddigi legkedvezőbb százalékos adat. Ugyanakkor az augusztusi 166 milliárd forintos termelési érték abszolút értékben csak a második legmagasabb idei érték (a júniusi 172 milliárdos volt). A mindössze 9 százalékos visszaesés annak is köszönhető, hogy tavaly augusztusi bázis viszonylag alacsony volt (178 milliárd forint).

Az év első nyolc hónapjának össztermelését tekintve az kibocsájtás 22,0%-kal volt kisebb volt az egy évvel korábbinál.

 

Közel másfélszeresére nőtt az épületek szerződésállománya

Az idei trendnek megfelelően a termelés a két építményfőcsoportban eltérően alakult: az épületek építése 7,0%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 23,9%-kal visszaesett.

Az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,7%-kal nőtt, az egyéb építményeké 34,1%-kal csökkent, míg a speciális szaképítésé 7,5%-kal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 18,5%-kal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 45,4, az egyéb építményeké 5,5%-kal magasabb volt.

Iparági híreképítőipar

Hírlevél

Hirdetés