2024.04.19, Péntek
Így ér össze a 4-es metróval az 1-es villamos

Így ér össze a 4-es metróval az 1-es villamos

ujbuda.hu

2016.08.02. 15:15 - Hegedűs Gergely

A járat meghosszabbítása Pestről Budára komoly előrelépésnek bizonyult, év végén indulhat a Kelenföldig való kiterjesztése. A másik végén, Óbudán az esztergomi vasútig nyúlik meg az 1-es villamos.

Hirdetés

Akár még az idén elindulhat az 1-es villamos újabb meghosszabbítása a fővárosban – derült ki a fejlesztés állásáról tartott óbudai lakossági fórumon. A beruházás által a dél-pesti forgalmat Dél-Budával összekötő villamosjárat közvetlen metrókapcsolatot nyer.

A projekt jelentőségét mutatja az 1-es villamos legutóbbi, Fehérvári útig történő meghosszabbítása. Amióta az Észak-Budáról induló, majd Pesten óriás félkört (Róbert Károly, Hungária és Könyves Kálmán körutak mentén) leíró villamosjárat átért Dél-Budára, az új szakaszt háromszor annyian használják, mint korábban az ezen a szakaszon járó 103-as buszt.

A fórumon az is kiderült, hogy a villamos az Etele úton éri majd el a Kelenföldi pályaudvart, ott balra kanyarodva jut a 4-es metró megállójáig. A járat a most épülő szakaszon gyorsvillamosként az Etele út közepén, az autóktól elzártan fog haladni, összesen három új megállója jön létre.

Minden terv megkapta a szükséges szakhatósági engedélyt, így a BKK hamarosan kiírja a közbeszerzési pályázatokat. A beruházás legkorábban az év végén indulhat, és 13 hónapot vesz igénybe.

Az 1-es villamos másik végen, Óbudán, egy következő fejlesztésben úgy hosszabbítják még a síneket, hogy a villamos elérje az esztergomi vasútvonalat.

(fotó: bkk.hu)

közlekedésfejlesztésMi épül?

Hírlevél

Hirdetés