2024.04.18, Csütörtök
Figyelemre méltó tempóban halad a szerb autópálya-építés
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Figyelemre méltó tempóban halad a szerb autópálya-építés

magyarepitok.hu, MTI

2019.10.11. 08:13 - Hegedűs Gergely

Évente 75 kilométernyi gyorsforgalmi utat adnak át, és közel 5000 milliárd forintnak megfelelő forrást szánnak fejlesztésekre. Megnéztük, mi épül déli szomszédban.

Hirdetés

Szerbiában, a vajdasági Racsában letették a Belgrádot Szarajevóval összekötő autópálya alapkövét. A Száva-menti településen ezzel megkezdődött a Szerbiát Boszniával összekötő első autópálya építése. A török Exim Bank és a szerb kormány 250 millió eurós beruházása az első 18 kilométeres szakasz, valamint a Száva folyón átívelő 1,3 kilométer hosszú híd tervezését és kivitelezését foglalja magába. 

A bosnyák határon fekvő Racsa és Kuzmin közötti 18 kilométer a Belgrád és Zágráb között futó A3-as autópályához csatolja majd be az épülő új autópályát.


Bosznia mellett Montenegró felé is begyorsul a közlekedés

A közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter korábbi nyilatkozatát kiindulási alapként felhasználva megnéztük, hol tartanak a déli szomszédunkban a gyorsforgalmi útfejlesztések. Zorana Mihajlović szavaiból kiderül, Szerbiában ezekben az években felpörögtek az ilyen célú beruházások, hiszen az elmúlt két évben 150 kilométernyi autópályát adtak át a forgalomnak. Egy korábbi sajtóhír szerint ugyanakkor

az elmúlt négy évben összesen 300 kilométernyi új szakaszt helyeztek forgalomba, ami évi 75 kilométernyi előrehaladást jelez.

Zölddel a megépült, pirossal az épülő, szürkével a tervezett szakaszok


Idén nagy lépést tett előre Belgrádot Barral, illetve Szerbiát Montenegróval összekötő A2-es autópálya (11-es közlekedési folyosó). Ebben az évben adták át a Belgrád közelében fekvő Obrenovac és a Ljig közötti 60 kilométeres szakaszt, míg a Ljig és Cacak közötti 40 kilométer már korábban megépült.

Szintén az A2-es autópálya fejlesztését viszi előrébb a Cacak és Požega közötti mintegy 40 kilométeres szakasz, amin már zajlik a kivitelezés.

A Belgrád és a montenegrói tengerparti Bar közötti autópálya a tervek szerint 420 kilométeres lesz, a szerbiai része (A2-es autópálya) pedig 260 kilométeres.


A Bulgária felé vezető A4-es is teljessé válik

A miniszter arra is kitért, Szerbiában öt új autópálya megépítését tervezik, a beruházások értéke pedig eléri a 14,5 milliárd eurót (mintegy 4800 milliárd forintot).

A politikus külön kitért a 10-es páneurópai korridor részét alkotó utakra. Az országot a magyar M5-ös folytatásaként észak-déli irányba átszelő A1-es autópálya idén vált teljessé: ezzel már egészen a macedón határig autózhatnak rajta a görög tengerpart felé tartó magyarok.

Szintén a 10-es korridor része az A4-es autópálya, mely Nisnél leágazva vezet Szófia és Törökország irányába. A 10-es korridor Bulgária felé vezető szakaszát idén ősszel fejezik be a szavai szerint.


Félmillió embert érint a közép-szerbiai sztráda felépítése

Egy további fontos gyorsforgalmi út Szerbia számára a fent említett 10-es és a Montenegró felé épülő 11-es korridorokat összekötő A5-ös autópálya. "A Pojate és Cacak közötti sztráda Közép-Szerbiában mintegy 500.000 embert érint” – mondta a miniszterasszony. „A munkálatokat az idei, vagy a jövő évben kezdik.”

A gyorsforgalmi utak fejlesztéséhez tartozik a Zágráb felé vezető A2-est merőlegesen keresztező 21-es út négysávosítása is, melynek során a jelenleg kétsávos főutat Újvidék és Ruma közott 37 kilométeren bővítik.

A fejlesztés egy 3,5 kilométeres alagút kiépítését is tartalmazza a védett területnek minősülő Fruska Gora Nemzeti Park alatt, továbbá az Ürög (Irig) városát elkerülő új út kiépítését is.

A miniszter szavai szerint ennek folytatásaként a Rumától Szabácson keresztül a bosnyák határon fekvő Loznicáig tartó gyorsforgalmi út kiépítése még az idén megkezdődik (a térképen a Novi Sad és Sabac mellett bejelölt útvonal jeleöli ezt a projektet).

Az A1-es autópálya délen nyugati irányba is kap egy leágazást, ez a sztráda Nist és a koszovói határon fekvő Merdarét köti majd össze, a koszovói Pristina irányába haladva. "Ennek az autópályának a Ništől Pločnikig vezető szakaszát a tervek szerint jövőre kezdik építeni” – mondta el Mihajlović.

Galéria

Útépítésautópályaszerb autópályákDélvidék

Hírlevél

Hirdetés