2024.03.29, Péntek
Jövő nyárra teljesen megújul Etyek és környéke
bigcorkvineyards.com

Jövő nyárra teljesen megújul Etyek és környéke

MTI

2016.11.17. 10:13 - Antal Zsófia

Összesen 3,7 milliárd forintos beruházás kezdődött el a Pannónia Szíve fejlesztési program keretében a Fejér megyei Etyeken és környékén, az etyeki Gasztrosétányhoz kapcsolódva. A pénzt út- és közműfejlesztésre, igényes tájépítészeti megoldásokra, valamint kerékpárút építésére fordítják.

Hirdetés

A Fejér megye északi részének több települését összefogó Pannónia Szíve fejlesztési program első lépcsőjeként megvalósuló fejlesztéseket Tessely Zoltán Etyek, a Szent László-völgy és a Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos szerdán ismertette. A legjelentősebb beruházások az etyeki Újhegyen lesznek, ahol a Gasztrosétány borospincéit, présházait és zártkertjeit összekötő út teljes mértékben megújul.

Tessely Zoltán elmondta: a 2015 végi kormánydöntést követően januárban kezdődött el a tervezés és most a kivitelezés. A Pannónia Szíve program vezetőjének Etyeket választották a borturizmusban betöltött szerepének elismeréseként. A Gasztrosétány megújításán túl a következő kapcsolódó fejlesztések képezik a program részét:

  • Több mint 20 kilométeres új kerékpárút épül, amely a falut Újhegytől indulva észak felé, Bicske és Csabdi érintésével összeköti Tarjánnal.
  • Etyek központjában, egy felújított sváb parasztházban elkészül a Kitelepítettek Magyarországi Emlékháza, ahol a szülőföldjükről elüldözött lakosok szenvedéseit bemutató, országosan is egyedülálló tárlat kap helyet.
  • Az Öreghegyi úton, a Körpincénél és a Kecskegödörnél kiépül a közvilágítás, valamint felújítják az útburkolatokat. Emellett színpad épül a Körpincénél és közösségi térré alakul át a faluközpontban lévő Magyar-kút és az általa táplált Nádas-tó környéke.
  • Megújul a Biatorbágy-Etyek-Alcsútdoboz, illetve a Háromrózsa-Botpuszta-Etyek út.

A miniszterelnöki biztos szerint tervezés alatt van még az Etyek, Gyúró, Vál és Vereb településeket összekötő közút is, ugyanakkor a Bicskét Etyekkel összekötő kisvasút egyelőre nem valósul meg.

 

1,4 milliárd forinttal többől gazdálkodhatnak

Molnár Krisztián, a Velencei-tó és térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke közölte, hogy az eredetileg megítélt 2,275 milliárd forintos forrásösszeghez két alkalommal is több százmilliós nagyságrendű kiegészítő támogatást nyert el a program. Így további 600 millió forint állami támogatás érkezett etyeki fejlesztésekre, és 841 millió az Etyek és Tarján közötti kerékpárút teljes megépítésére. Valamennyi fejlesztésnek 2017. június 30-ig meg kell valósulnia.

A több mint 3,7 milliárdos beruházás keretében egységes települési arculat és utcakép kialakítása is zajlik. Az egész településen vezeték nélküli internet hozzáférést biztosító fejlesztés valósul meg, továbbá turisztikai információs táblákat szerelnek fel.

Az önkormányzat a fejlesztési tanács közreműködésével 300 milliós költségvetésű pályázatot nyújtott be a területi operatív programhoz, így minden esély megvan rá, hogy rövidesen elkezdődjön egy borászati látogatóközpont építése is a településen.

Mi épül?kerékpárútútfelújításturizmusEtyek

Hírlevél

Hirdetés