2024.04.17, Szerda
Gyomaendrőd új üzemével indul el a hazai bivalytejfeldolgozás

Gyomaendrőd új üzemével indul el a hazai bivalytejfeldolgozás

mti

2017.05.02. 09:13 - Hegedűs Gergely

A használaton kívüli üzemből született tejfeldolgozót a mezőtúri bivalytelep látja el tejjel.

Hirdetés

Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet. A Békés megyei településen egy évek óta nem termelő üzemet újítottak fel 50 millió forintos beruházásban.

Az üzem a tavaly alapított mezőtúri bivalytelep tejét dolgozza fel a jövő héttől, naponta 1000-1200 liternyit. Elsősorban bivalymozzarellát és ricottát, kisebb mennyiségben bivalytejből készült joghurtféléket gyártanak majd, melyet a magyar piacon terveznek értékesíteni. A későbbiekben bivalytejből készült fagylalt gyártását is tervezik.

Carlo Tiberi, a mezőtúri székhelyű magyar-olasz vegyesvállalat, az Italiagro Kft. egyik ügyvezetője az átadón elárulta: 2011 óta dolgoznak azon, hogy Mezőtúron bivalytelepet, Gyomaendrődön pedig tejfeldolgozó- és sajtüzemet hozzanak létre. A cél egy új gazdasági szegmens, a bivalymozzarella-készítés megteremtése Magyarországon.

Olasz technológiával olasz sajtkészítő mesterek vezetik az üzemet, ami duális képzőhelyként is működik majd.

Toldi Balázs gyomaendrődi polgármester szerint a jövőben a kapacitás bővítésére is szükség lehet, mert a bivalytejből készült termékeknek széles piaca van bel- és külföldön egyaránt.

Mi épül?csarnoképítésGyomaendrőd

Hírlevél

Hirdetés