2024.03.29, Péntek
Folytatódhat a tatai Esterházy-kastély helyreállítása

Folytatódhat a tatai Esterházy-kastély helyreállítása

ted.europa.eu

2017.09.18. 12:18 - Antal Zsófia

A tavaly májusban indult munkák második ütemében a főépület, valamint a kiskastély déli szárnyának teljes felújítására kerül sor uniós forrásból.

Hirdetés

A kiskastély tetőzetének állagmegóvó munkálatai után folytatódik a tatai Esterházy-kastélyegyüttes helyreállítása. A turisztikai célú fejlesztés végrehajtásához a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. már keresi a kivitelezőt: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megvalósuló projekt közbeszerzési felhívásában kikötik, hogy az ajánlatok beérkezésének határideje október 18., az ajánlattételi ár felső határa pedig 1 milliárd 375 millió forint.

A jelenlegi felújítás a kastélyegyüttes főépületére, illetve a kiskastély déli szárnyára terjed ki. A projektben:

  • megújulnak a fedélszerkezetek és tetőhéjazatok,
  • megújul a hőszigetelés és a nedvesség elleni szigetelés,
  • helyreállítják a homlokzati nyílászárókat és a megmaradt barokk ablakszárnyakat,
  • korszerűsítik az épületgépészeti rendszereket,
  • a földszinten padlófűtést, az emeleten konvektív fűtést alakítanak ki.

A felújítás során restaurálási munkákra is sor kerül, amely érinti többek között a táblás parkettákat és faburkolatokat, a nyílászárók vasalatait, rácsokat és korlátokat, a festést és stukkókat. Rekonstruálják még többek között a kápolna ólomüveg ablakait és az eredeti márvány fürdőszoba burkolatait is. A helyreállítás részben a parkra is kiterjed: elsősorban a főépület és a kiskastély közti belső udvart rendezik történeti források alapján, az itt található oroszlános kúttal együtt.

 

A 18. századi barokk kastély egy romantikus parkban épült fel

Az 1765 és 1777 között Fellner Jakab tervei alapján az Öreg-tó partján épült tatai Esterházy-kastély négy, összesen mintegy 3500 négyzetméteres épületrészből áll. A kastélyegyüttes saroktornyos főépülete egyemeletes, és udvar választja el a földszintes kiskastélytól. A kiskastélytól nyugatra áll a volt kocsiszín 18. századi épülete, délre pedig a négy barokk lakóház. A romantikus kastélypark területe 16 ezer négyzetméter.

A korábbi tájékoztatás szerint a későbbiekben esküvők, családi rendezvények helyszíne is lehet az épületegyüttes. A termekben az Esterházy-család női tagjainak életútját felidéző kiállítást hoznának létre, valamint diplomáciatörténeti tárlatot alakítanának ki, bemutatva a kastély szerepét a magyar történelemben.

Mi épül?TataGINOPkastélyfelújítás

Hírlevél

Hirdetés