2024.05.25, Szombat
Visszanyeri régi színét és pompáját a tatai Esterházy-kastély

Visszanyeri régi színét és pompáját a tatai Esterházy-kastély

mti

2016.05.21. 09:44 - Hegedűs Gergely

A főépület és a kiskastély is megújul, a homlokzat újra fehér színt kap a 250 éves barokk épületben.

Hirdetés

A tető cseréjével a napokban megkezdődött a tatai Esterházy-kastély felújítása. A 250 éves épületegyüttest a Nemzeti Kastélyprogram keretében állítják helyre, a részletekről a város polgármestere számolt be az MTI-nek.

Michl József (Fidesz-KDNP) elmondta, elsőként hazai forrásból a kiskastély tetőzetének állagmegóvó munkálatait végzik el, majd uniós támogatással kerül sor a főépület, valamint a kiskastély déli szárnyának teljes felújítására.

A elvégzendő munkák egyik látványos változása lesz, hogy sárga helyett fehér színt kap az épületegyüttes, mivel a falkutatások hat rétegben fehérre festett homlokzatot tártak fel.    

A tervek szerint a déli szárnyban látogatóközpontot alakítanak ki, ehhez rendezvényterem is kapcsolódna, így esküvők, családi rendezvények helyszíne is lehet az épületegyüttes. A termekben az Esterházy-család női tagjainak életútját felidéző kiállítást hoznának létre, valamint diplomáciatörténeti tárlatot alakítanának ki, bemutatva a kastély szerepét a magyar történelemben.    

A polgármester tájékoztatása szerint a beruházás költsége 1,5 milliárd forint, ez az első ütemnek tekinthető. Ahhoz, hogy a teljes épületegyüttes elnyerhesse régi pompáját, további 3 milliárd forintra lenne szükség.    

Az Esterházy-kastély az Öreg tó melletti romantikus parkban 1765 és 1780 között épült fel, késő-barokk stílusban. Különleges az eredeti állapotban megmaradt aranyozott és festett faburkolatú, királyi díszebédlő, valamint a hollandi csempés és márványfürdőszoba. A kastély több helyiségében eredeti állapotban vannak a kandallók, a kályhák és a gipszstukkók.    

A kastély a világháború után idegszanatóriumként működött, az 1990-es évek elején a kórház kiköltözött az épületből. Az épületben jelenleg kutatási, felújítási munkák folynak, ám eközben is nyitva áll a látogatók előtt.

Mi épül?TatakastélyfelújításNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés