2024.03.28, Csütörtök
Közép-Európai piacvezető szerepre tör a MOL új tiszaújvárosi üzemével
minap.hu (illusztráció)

Közép-Európai piacvezető szerepre tör a MOL új tiszaújvárosi üzemével

magyarepitok.hu

2017.10.26. 10:33 - Szabó Ákos

A 280 milliárd forintos fejlesztés során a térség legnagyobb poliol-üzemét építik meg, amely évente 70 milliárd forinttal fogja növelni Magyarország GDP-jét.

Hirdetés

Tiszaújvárosban építi meg új petrolkémiai központját a MOL. A vállalat egy 280 milliárd forintos beruházásban hatalmas vegyipari üzemet alakít ki, melyben az építőiparban is használt műanyagok egyik alapanyagát, a poliolt termelik majd. A beruházást, melynek első részleteit júliusban hozták nyilvánosságra, az állam 11,7 milliárd forinttal támogatta, melyet most hagyott jóvá az unió versenyvédelmi szempontból – derült ki Hernádi Zsolt vezérigazgató és Szíjjártó Péter külgazdasági miniszter közös sajtótájékoztatóján.

 

Rekordöntő beruházás valósul meg

Az új üzem Európa polioltermelésének 15%-át állítja majd elő, Közép-Európában domináns pozíciót akar vele elérni a MOL. 200 főt fognak közvetlenül alkalmazni, a magyar GDP-hez pedig évente mintegy 70 milliárd forinttal fog hozzájárulni. A központ egy integrált termelési lánc részeként működik majd együtt a MOL már működő tiszaújvárosi petrolkémiai üzemével, illetve azzal a mintegy 60 vegyipari alvállalkozóval, akikkel már korábban is közösen dolgozott a cég.

A 280 milliárd forintos fejlesztés Magyarország történetének legnagyobb hazai vezetésű vállalat által kivitelezett egyszeri beruházása lesz,

valamint az eddigi legnagyobb egyszeri kormánydöntéssel odaítélt támogatást kapja – mondta el Szíjjártó Péter.

 

Stratégiai fontosságú iparágakat fog kiszolgálni az üzem

A sajtótájékoztatón kitértek még a MOL 2030-as programjára, melynek keretében folyamatos fejlesztésekkel bővül és áll több lábra a vállalat. Az üzemanyaggyártás és forgalmazás mellett a vegyipar súlya fog jelentősen növekedni, ennek része a német ThyssenKrupptól és Evoniktól korábban megvásárolt poliol-technológia alkalmazása. Ezzel a magyar gazdaság számára fontos autóiparban, illetve a bútoriparban és a csomagolóanyag-előállításban is gyakran alkalmazott vegyületeket állítanak elő.

Mi épül?üzemépítésvegyiparTiszaújvárosMOL

Hírlevél

Hirdetés