2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Óriáskomplexumot épít Magyarországon a MOL
sikerado.hu (illusztráció)

Óriáskomplexumot épít Magyarországon a MOL

MTI, portfolio.hu

2017.07.20. 15:10 - Szabó Ákos

265 milliárd forintos zöldmezős beruházásba kezd a magyar olajvállalat. A petrolkémiai gyártóközpontban az építőiparban is használt műanyagok egyik alapanyagát termelik majd.

Hirdetés

Hatalmas, Közép-Európában egyedül álló beruházást tervez a MOL. A vállalat 2016-ban bejelentett hosszú távú stratégiája részeként új gyártóközpontot alakít ki mintegy 265 milliárd forintból, amelyben a német ThyssenKrupptól és Evoniktól megvásárolt HPPO elnevezésű, poliol-műanyagok gyártására használt technológiát alkalmazza.

Az új, Magyarországon épülő üzemkomplexumban – amelynek pontos helye egyelőre nem ismert – így az úgynevezett poliolokat gyárthatnak. Ezek a köztes termékek az úgynevezett poliuterán-habok alapanyagai, amelyekből az építőiparban használt fontos műanyagokat is készítenek. Ezen felül a magyar gazdaság számára különösen fontos autóiparban, illetve a bútoriparban és a csomagolóanyag-előállításban is gyakran alkalmazzák ezeket a vegyületeket.

A tervezett ipari létesítményben egy 200 ezer tonna propilén-oxid kapacitású HPPO üzem, valamint több poliéter poliol gyártósor is épül, amelyek kialakítását és működtetését jelentős közüzemi és infrastrukturális beruházások segítik.

Az innovatív és környezetbarát technológia nem csupán azt teszi lehetővé számunkra, hogy régiónk egyetlen integrált, és Európa egyik legnagyobb poliolgyártójává váljunk, hanem belépő is a vegyipar egyéb, rendkívül nyereséges területeire - nyilatkozta Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

 

Mi épül?innovációüzemépítésMOL

Hírlevél

Hirdetés