2024.04.19, Péntek
Százéves egyházi óvoda újulhatott meg Debrecenben
kormany.hu

Százéves egyházi óvoda újulhatott meg Debrecenben

hd.gorogkatolikus.hu, MTI

2017.11.19. 06:29 - Antal Zsófia

Az eredeti homlokzatot megőrizve korszerűsödött a jelenleg 110 gyermeket befogadó intézmény, elsősorban KEHOP-os forrásból.

Hirdetés

Átadták és felszentelték a Szent Efrém görögkatolikus óvoda felújított épületét csütörtökön Debrecenben. Az intézmény a helyi Mega-Bau 2003 Kft. kivitelezésében épületenergetikai fejlesztésen esett át: megújult a hőszigetelés, valamint megtörtént a nyílászárócsere, a fűtéskorszerűsítés, és egy 12,5 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítése is. A belső felújítási munkák leglátványosabb eleme az a két korszerű mobilfal, amelyek segítségével a három nagy csoportszoba összenyitható egy nagy 140 négyzetméteres térré, hogy elegendő hely legyen az óvoda közösségi rendezvényeinek.

Az 560 négyzetméteres óvoda épülete az 1910-es években épült, a Vígkedvű Mihály utca egyetlen megmaradt, eredeti homlokzatával rendelkezik – ennek megtartására a felújítás során is nagy hangsúlyt fektettek. A két ütemben elvégzett felújítás teljes értéke bruttó 146 millió forint, melyből bruttó 121 millió forintot a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázati forrásából, 25 millió forintot pedig a fenntartó Hajdúdorogi Főegyházmegye saját forrásából biztosítottak.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: az önkormányzat 2011-ben adta 10 éves ingyenes használatba az akkor üresen álló egykori iskolaépületet a Görögkatolikus Metropóliának, s ma már csaknem 110 kisgyerek jár a megújult egyházi óvodába. Hozzátette: Debrecenben jelenleg egy új óvoda építése mellett 16 óvodát újítanak fel.

Mi épül?építőipari cégekDebrecenenergetikai beruházásKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)óvodafejlesztés

Hírlevél

Hirdetés