2024.04.23, Kedd
Év végéig kétharmados készültséget érhetnek el a TOP-projektek
mapio.net

Év végéig kétharmados készültséget érhetnek el a TOP-projektek

MTI

2017.05.23. 09:45 - Antal Zsófia

Június közepéig az összes eddigi nyertes pályázat támogatási szerződését megkötik, a pénz folyósítása pedig július végére lezajlik.

Hirdetés

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben elmondta, hogy új szakaszba érkezett az összesen 1300 milliárd forint helyi fejlesztést lehetővé tevő Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtása. A támogatási szerződések aláírását követően már júniusban megkezdődhet a pénz folyósítása. A szaktárca országszerte szervez információs napokat, ahol a nyertes helyi pályázók mellett a Magyar Államkincstár mint irányító hatóság képviselőivel egyeztetik a tennivalókat a hatékony projektvégrehajtás érdekében.

Oláh Gábor, az NGM regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára fontosnak nevezte, hogy június közepéig valamennyi nyertes pályázóval megkösse az irányító hatóság a támogatási szerződést, a támogatásokat pedig július végéig kiutalják. A beruházásoknak az idei év végére kétharmados készültséget kell elérniük.

A második körös felhívásra már beadhatók a pályázatok, ezen az első körben nem nyertes pályázók ismét elindulhatnak. A tervek szerint ez a pályázati kör a nyár végéig lezárulhat, a döntések és a kifizetések még ebben az évben megvalósulhatnak. Év végéig a kétharmados készültséget el kell érniük a nyertes projekteknek, ennek folyamatát az NGM rendszeresen ellenőrizni fogja - tette hozzá a helyettes államtitkár.

 

Így áll a TOP pályázatokkal Hajdú-Bihar és Szabolcs megye

30 milliárd forint odaítéléséről már döntés született Hajdú-Bihar megye 50 milliárd forintos keretéből. Debrecen további 44 milliárdot fordíthat közvetlen támogatásokra. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe 118,9 milliárd forint uniós forrás érkezik a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban. A TOP keretében ebből az összegből a megyeszékhelyen kívüli települések 89,3 milliárd, Nyíregyháza pedig 29,6 milliárd forintot használhat fel. A források mintegy harmadára, 34,6 milliárd forintra már nyerteseket is hirdettek.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke szerint a megyében benyújtott 301 pályázatból eddig 216 esetében született meg a támogató döntés, s az országban egyedülálló módon, pártállástól függetlenül, a megyei közgyűlés tagjai egyhangúlag megszavazták. A második körös döntést mintegy tíz nap múlva hozzák nyilvánosságra.

Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlési elnök elmondta, a megye két TOP-mutatóban is a második helyen áll az országban. Az egy főre jutó támogatási összeg Nógrád után itt a legmagasabb, valamint a második legnagyobb összegű forrás is ide érkezik. A következő körös pályázatokat, illetve pályázati csomagokat a megyei közgyűlés júniusi ülésén fogja véleményezni, a tervek szerint az ülésen mintegy ötven pályázat eredményhirdetése várható.

PályázatokNyíregyházaTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Debrecen

Hírlevél

Hirdetés