2024.04.26, Péntek

Hirdetés

A távhőt és az energetikát érintő projektekkel bővült az NFP hatásköre
NFP

A távhőt és az energetikát érintő projektekkel bővült az NFP hatásköre

magyarepitok.hu

2016.07.28. 15:45 - Hegedűs Gergely

Többek közt a megújuló energia használatának bővítése és a távhőhasználat terjesztése érdekében növelte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda hatáskörét a kormány.

Hirdetés

Korábban a Nagypál Sándor ügyvezetővel (képünkön) készített interjúkban bővebben beszámoltunk arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Programirodának mintegy 300 projektet kell sikeresen megvalósítania, közel 500 milliárd forint összértékben a hulladékgazdálkodás, ivóvízellátás és szennyvízkezelés területén. A 2013-ban alapított állami tulajdonú társaság fő feladata, hogy ezek - a 2013 előtt késedelembe kerülő, vagy el sem induló – beruházások időben lezáruljanak, és ezáltal hazánk elkerülje a szankciókat.

A társaság sajtóközleménye szerint az NFP feladatkörét a kormány idén júniusban tovább bővítette. Ennek megfelelően a cég ezentúl a távhőszolgáltató szektort érintő, energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló projektekben is részt vesz.

A lépéssel a tájékoztató szerint az alábbi nemzetgazdasági szempontok érvényesülnek:

  • a megújuló energia használatának növelése,
  • új fogyasztók távhőszolgáltatásba való bekötése,
  • hatékonyabb és hatásosabb távhőszolgáltatás nyújtása,
  • az energiahatékonyság javításával a hazai energiafelhasználás csökkentése.

Az NFP közleménye felhívja rá a figyelmet, hogy a fenti területeket érintő pályázati felhívások hamarosan megjelennek a kormányzati oldalon.

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza, hogy valamennyi érintett területen kiemelt nemzetgazdasági érdek a derogációs kötelezettségek határidőre történő megvalósítása. „A NFP Nonprofit Kft. legfontosabb feladata, hogy e kockázatokat minimalizálja és központi koordináló szerepben segítse, illetve véghezvigye a hatáskörébe tartozó fejlesztéseket” – mutat rá a tájékoztató.

 

Forrás: www.nfp.hu

Az előző ciklushoz kötődve 138 milliárdnyi projektet segített az NFP

A szervezet sajtóanyaga részletesen kitér a már lezárult 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusra is, melyben a mostanihoz hasonlóan a határidős (derogációs) projekteket kellett koordinálnia. A szervezet adatai szerint ebben az időszakban a Környezeti és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 138 milliárd forint uniós forrás felhasználásával 62+3 beruházás valósult meg az NFP közreműködésével, új munkahelyeket teremtve az építőiparban.

Az NFP szerepe ezekben a projektekben:

  • 62 szennyvízelvezetés és szennyvíztisztítás tárgyú beruházás esetében projektfelügyelet ellátása, ezen belül 6 projekt esetében kedvezményezetti konzorcium vezetőjeként a beruházások lebonyolítása,
  • országos közhiteles víziközmű kataszter elkészítése (VIKKA),
  • forgalomképes közcélú, állami tulajdonú, káros vizek elvezetését szolgáló vonalas vízi létesítmények kataszterének elkésztése (BEKKA),
  • a derogációs ivóvízminőség-javító beruházásokhoz kapcsolódó országos ivóvízközmű vagyonértékelés lebonyolítása (KEOP-7.12.0).

 

Mindezekkel az NFP aktívan szerepet vállalt a forrásvesztés elkerülésében, a projektekhez kapcsolódó kifizetések teljesítésében – áll a közleményben.

 

 

Már 60 közbeszerzést írtak ki ivóvízzel és szennyvízzel kapcsolatos fejlesztésekre

A jelenlegi időszakra áttérve a tájékoztató leszögezi, hogy a szervezet a beruházásokban érintett önkormányzatokkal (végső kedvezményezettekkel) konzorciumi megállapodást köt. Ezáltal konzorciumvezetőként vesz részt a projektekben az előkészítéstől kezdve, a Támogatási Szerződés megkötésen keresztül, a projektek fizikai megvalósításán át a projektek lezárásáig és pénzügyi elszámolásáig.

A 2014-2020 programozási időszakban a KEHOP finanszírozásával megvalósuló ivóvíz és szennyvíz beruházások jelenleg így állnak:

  • 254 db előzetes konzorciumi megállapodás született,
  • ebből 165 db részletes konzorciumi megállapodás, a támogatási szerződés mellékleteként került megkötésre,
  • 107 db támogatási szerződést kötöttek meg,
  • kiírásra került 60 db közbeszerzési eljárás.
AktuálisszennyvízenergetikatávhőNemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (NFP)vízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés