2024.04.20, Szombat
Év végére elkészül a Szépművészeti Múzeum felújításával a Magyar Építő
(fotók: mti)

Év végére elkészül a Szépművészeti Múzeum felújításával a Magyar Építő

mti

2017.02.10. 11:58 - Hegedűs Gergely

A csaknem 10 milliárd forintos beruházás 14 ezer négyzetmétert érint. A kiállítóterek jelentős növekedése mellett az épület többek közt tetőszigetelést, napkollektorokat és új fűtőrendszert is kap.

Hirdetés

Az év végére befejeződik a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója, az épület pedig 2018 őszén nyílik meg a nagyközönség számára, a műtárgyak visszaköltöztetése után - derült ki a múzeum pénteki sajtóbejárásán.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Magyar Építő Zrt. által kivitelezett átfogó rekonstrukció összesen 14 ezer négyzetmétert érint. Megújul az épület több mint 40 százaléka, a kiállítóterek összterülete 2000 négyzetméterrel nő.


Több terem is újra látogathatóvá válik

A sajtóbejáráson Baán László főigazgató a felújítás központi elemeként a Román csarnok rekonstrukcióját nevezte meg, ami a háborús sérülések miatt 70 éve elzártak a közönség elől. Kőszegi Antal főmérnök elmondása szerint a Román csarnok az úgynevezett freiburgi kapun át ismét az épület keresztirányú tengelyének része lesz, a Reneszánsz és a Barokk csarnokokkal együtt.

A tájékoztatón az is kiderült, hogy a Román csarnok mellett több az elmúlt évtizedekben raktárként használt történelmi kiállítótér is újra megnyílik. Ilyen például a hossztengely csarnoksorát záró Michelangelo terem, amelyet a hetvenes években vasbeton födémmel kettéosztottak, hogy a könyvelést elhelyezhessék.


Napkollektorok, étterem és klimatizált kiállítóterek

A csaknem 10 milliárd forintos beruházás keretében szigetelik és napkollektorokkal látják el a tetőt, korszerűsítik az elavult fűtőrendszert, elvégzik a komplex akadálymentesítést, klimatizálják a kiállítóterek egy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű restaurátor- és raktárműhelyeket alakítanak ki.

A múzeum emellett új teherliftet kap. Az áthelyezett Egyiptomi gyűjtemény helyén melegkonyhás étterem nyílik, drasztikusan megnövelik a ruhatárak kapacitását, és jelentősen nagyobb teret kap a múzeumpedagógia is.

"Az épület 2018 őszétől a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 19. század előtti gyűjteményeiből rendezett új állandó kiállításnak, valamint időszaki tárlatoknak ad majd otthont" - mondta el a főigazgató.

Magyar Építő Zrt.AktuálisSzépművészeti Múzeum

Hírlevél

Hirdetés