2024.04.20, Szombat
Naponta ötszázan dolgoznak Magyarország legnagyobb irodaházán
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Naponta ötszázan dolgoznak Magyarország legnagyobb irodaházán

magyarepitok.hu

2017.09.30. 12:58 - Antal Zsófia

Csaknem szerkezetkész állapotig jutott a Market a Wing tulajdonában álló Telekom székház kivitelezésében, rekordméretű körpillérekkel és egyedi homlokzatépítéssel. Az építkezés kulisszatitkaiba és a készülő épület részleteibe a helyszínen nyerhettünk bepillantást.

Hirdetés

Tavaly novemberben adhattunk hírt a Wing Zrt. által fejlesztett Telekom székház építésének indulásáról, s az azóta eltelt időben a tervek szerint haladtak a kivitelező Market Építő Zrt. munkatársai: idén ősszel, egy évvel az alapkőletétel után már a bokrétaünnepség várható. Az ország legnagyobb, 58 ezer négyzetméteres irodaépítéséről Farkas Norbert műszaki igazgató számolt be a magyarepitok.hu-nak.

 

Mi mindent kínál majd az itt dolgozóknak a székház?

A három szokványos méretű irodaházzal felérő épület egyik fele nyolc, a másik fele hét emeletes. Az öt emelet magasan üvegtetővel ellátott, céges rendezvényekre is alkalmas aula monumentális érzetet kelt majd. Az aula térben található a recepció, egy aranyszínű üvegfal mögött hármas látványlift közlekedik, valamint szintén az aulában kap helyet egy óriás kivetítő és egy kávézó is. A Telekom székházban összesen 27 lift, öt lépcsőház, és egy további, kisebb recepció is megtalálható lesz.

Az épület legfelső szintjén az irodák mellett kávézót, valamint tetőteraszt építenek. Az irodákat az alsóbb szinteken open office-ként alakítják ki, melyet vezetői szobák, teakonyhák, valamint pihenőrészek osztanak kisebb egységekre. Az irodaháznak 2 kiszolgáló konyhája és hozzá tartozó, kb. 500 fő befogadására alkalmas étterme lesz, és természetesen helyet kap benne egy 300 fős konferenciaközpont, valamint számos tárgyaló is.

A képre kattintva galéria nyílik!

A nyolcemeletes épületrész felső szintjén kapott helyet egy fitness központ, a hétemeletes rész tetején pedig futópálya helyezkedik el, körülölelve a belső udvart. Utóbbiban a zöldfelület mellett egy mesterséges tavat is kialakítanak. A hét, illetve nyolc emelet alatt három szintnyi mélygarázs, valamint zuhanyzóval és öltözővel ellátott kerékpártároló várja az épület leendő 4500 dolgozóját.

A Telekom székház a BREEAM környezettudatos épületminősítés very good szintjének megszerzésére pályázik, így már építkezés közben is odafigyelnek a megadott szempontokra, az elkészült irodában pedig többek között napelemek, hűtő-fűtő mennyezet és hővisszanyerők segítik majd elő a környezettudatos üzemeltetést.

 

Hol tart pontosan az építkezés?

Farkas Norbert elmondta, hogy a pinceszintek már márciusra elkészültek szerkezetileg, mostanra pedig a gépészeti és elektromos szerelések is 90%-os készültségben vannak. Így a garázsban már elkezdődött a műgyantázás.

Ami a felszerkezetet illeti, részben már elkészült a zárófödém a nyolc- és a hétemeletes épületrésznél is, ugyanakkor az épület középső traktusában még a hatodik emelet tájékán tartanak. A szerkezetkész állapot október végére várható. Nagy előrelépésnek számított, hogy az épület sarkánál található, hét pilléren nyugvó, hatodik emelettől induló épületrész acélszerkezete készen van, itt már a vasbeton födémek behelyezése zajlik.

Az épület belsejében az első három emeleten jelenleg gipszkarton falakat építenek, aljzatbetonoznak, valamint itt is folynak a gépészeti munkák az álmennyezet feletti térben. Ezzel párhuzamosan a külső homlokzat is készül.

A műszaki igazgató felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarországon még csak kevés épület (a Soroksári úti Vodafone székház, valamint a Nokia Skypark) homlokzata készült azzal a technikával, amivel a Telekom székházé: a teljes homlokzatot előre legyártják, majd egyenként, alulról húzzák rá és illesztik az épületre az elemeket.

 

A körpillérekkel is rekordot döntöttek

A Telekom székház lesz Magyarország legnagyobb egy épülettömbben megvalósuló irodaháza, s a méretből adódóan számos kihívással kellett szembenéznie a Market munkatársainak. A bejáratnál álló hét darab, 22 méter magas pillér már önmagában újdonságot jelentett az iparágban, mivel ekkora körpilléreket Magyarországon még soha nem gyártottak. A műszaki igazgató elmondta, hogy egyben, éjszaka szállították őket a helyszínre.

Szintén jól érzékelteti az óriási kiterjedést, hogy a pinceszinteken a végleges jelzések, felfestések híján térképeket, illetve raszterszámokat kellett kiragasztani, hogy könnyebb legyen a tájékozódás. A kapacitásjelzőkkel is ellátott garázsnak a szokványos egy-kettő helyett három bejárata van, ami a 1350 vállalati gépkocsi gördülékeny be- és kijutást biztosítja.

„Amikor egy szokásos reggeli bejáráson körüljárom az építkezést, a lépésszámlálóm 4-5 kilométert mutat” – teszi hozzá Farkas Norbert. A Market egyébként szellemi állományát tekintve is több mint húsz fővel van jelen az építkezésen, többek között két műszaki igazgató, hét építésvezető és három előkészítő is kizárólag itt dolgozik.

 

A kivitelezés a tervezéssel párhuzamosan zajlik

A méreten túl némileg szintén megnehezíti a munkát, hogy a Market a tervezéssel együtt vállalta el a feladatot: engedélyezési terv szinten állt a projekt, amikor a kivitelezést megnyerték. Az építkezés elindításával nem lehetett a kiviteli tervek teljes elkészüléséig várni, mert akkor lehetetlen lett volna betartani a beruházó Wing Zrt. és a Telekom által előre megszabott határidőt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kivitelezés haladásának megfelelően ütemezve készülnek a tervek.

Egy olyan gigaprojekt, mint a Telekom székház, természetesen rengeteg egyeztetést igényel, s ráadásul nem csak a Wing, hanem majdani hosszú távú bérlőként a Telekom is részt vesz a tervezésben: ők is inputot adnak, átnézik, jóváhagyják a terveket, beleszólnak az anyagkiválasztásba. A szállítást és közlekedést a szomszédos Groupama Arénával is egyeztetni kell, ahol természetesen az építkezéssel párhuzamosan rendezvények zajlik, erről az oldalról az építési terület nem megközelíthető.

Az építőiparban tapasztalható szakemberhiány egy ekkora beruházásnál már jócskán befolyásoló tényező. A probléma kiküszöbölése érdekében igyekeznek minden alvállalkozóval jó előre megállapodni, és számos kisebb részfeladatra szétosztani a munkát. Jelenleg mintegy húsz cég van bevonva a helyszínen, akiknek további alvállalkozóik is vannak. Ez a Market munkatársaival együtt azt jelenti, hogy minden nap nagyjából 450-500 fő dolgozik a székház építésén; ez a szám a kivitelezés csúcspontján akár az ezer főt is elérheti. A Market kulcsrakészen, a beépített bútorokig bezárólag kivitelez, utána adja majd át a létesítményt a beruházónak, illetve a bérlőnek.

A székház várhatóan 2018 második felében készül el.

Antal Zsófia


A fejlesztő Wingről

A WING a hazai ingatlanpiac vezető, magyar magántulajdonban lévő vállalkozása jelentős projektportfólióval, befektetési tevékenységgel és ingatlanszolgáltatásra specializálódott leányvállalatokkal. A cég irodákat, ipari ingatlanokat, kereskedelmi célú ingatlanokat, szállodákat és speciális ingatlanokat fejleszt, Magyarország legnagyobb irodafejlesztője. A vállalat jelenleg futó fejlesztései között található az ország legmodernebb és legnagyobb egy épülettömbben megvalósuló új irodaháza, a Magyar Telekom új székháza, a Duna partján épülő Ericsson székház, Magyarország első közvetlen repülőtéri kapcsolattal rendelkező szállodája az ibis Styles Budapest Airport Hotel, a Skylight CITY irodaház és az East Gate Business Parkban épülő B2-es ipari csarnok. A WING fennállása alatt több mint 450.000 négyzetméter ingatlant fejlesztett és több mint 350.000 négyzetméter saját tulajdonú ingatlanportfóliót birtokol. A cég fejlesztései közé tartoznak többek között a Váci út elején a fenntartható V17 irodaház, aminek fő bérlője az E.ON, az új Corvinus egyetemi épület és a kapcsolódó Studium Irodaház, az Átrium Park, az MTV új székháza és gyártóbázisa, az Allianz székháza, a cég saját székháza, a Máriássy Ház, a Millenáris Parkban található három irodaház. Ipari parkok, úgymint az East Gate Business Park, a Dél-pesti Üzleti Park; valamint kereskedelmi fejlesztések, az egri bevásárlóközpont, az Agria Park vagy Magyarország első környezettudatos bevásárlóközpontja, a budai Hegyvidék Bevásárlóközpont. A vállalat tulajdonrésszel bír a MOM Park Bevásárlóközpontban és a MOM Park Irodákban. www.wing.hu

Galéria

Market Építő Zrt.Wing Zrt.AktuálisinterjúFerencvárosiroda

Hírlevél

Hirdetés