2024.04.25, Csütörtök
Egy jó szakma felér egy diplomával!
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Egy jó szakma felér egy diplomával!

magyarepitok.hu

2018.05.04. 10:27 - Hegedűs Gergely

Nagy kérdés, hogy az építőipar utánpótlásában, vagyis a pályaválasztók döntéseiben mikor tud végre érvényesülni a mára teljes joggal szlogenné vált kijelentés. A választ a Leier Hungária Kft. segítségével kerestük, amelynek szakemberei a jelenlegi magyar oktatási rendszerről és a diákok hozzáállásáról is személyes tapasztalatokkal bírnak, hiszen jelentős szerepet vállalnak a szakképzésben.

Hirdetés

Idén is több szakmában támogatta a Leier Hungária Kft. a Budapesten megrendezett Szakma Sztár Fesztivált, amely többek közt a fizikai szakmák presztízsének helyreállítását tűzte ki célul. A fesztivál az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntője, amelyre idén 43 szakképesítési ágban több mint 7500 diák jelentkezett. A Hungexpo területére 15 ezer fiatalt bevonzó rendezvényen a Leier főszerepet vállalt

  • a kőműves és hidegburkoló,
  • valamint a magasépítő technikus

szakmák támogatásában. Az építőanyaggyártó vállalat immár harmadjára biztosította a versenyhez szükséges termékeket, a díjként szolgáló ajándékokat, illetve a szakmai támogatást.

A képre kattintva galéria nyílik a fesztiválról - fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Utóbbi feladatot a Leier megbízásából Hornyák Szabolcs látta el, aki két napon keresztül segítette, felügyelte és értékelte a versenyzők munkáját. Az építész szakmai tanácsadó a versenyek bemutatása mellett a cég és az építőipar szempontjából fontos kérdésekre is készséggel válaszolt lapunknak.

 

Amit egy kőművesnek centire, azt egy burkolónak milliméterre kell tudnia

A Hungexpón a magasépítő technikusi szakma döntőjében hat szakközépiskolás csapott össze. Arról, hogy ki a legjobb, egy összetett viadal döntött: a vizsgafeladat megoldása után egy falazást kellett elvégezni, illetve ArchiCAD segítségével egy házat kellett megtervezni. „Az első feladatban méretezniük kellett egy vasalást, illetve hőszigetelést, falazást kellett tervezniük” – árulta el Hornyák Szabolcs. „Ezeknek a fiataloknak magasépítő technikusként már mindent meg kell tudniuk oldani szakterületükön, ezt tükrözik a versenyfeladatok. Gyakorlatilag építésvezetőként működnek a kisebb projektekben, vagyis az összes folyamatot össze kell fogniuk.”

A kőműves és hidegburkoló kategóriában nyolc versenyző csapott össze a Szakma Sztár Fesztivál fináléjában. A viadal színvonalát jelzi, hogy a feladat itt a fesztivál nem éppen egyszerű logójának a kirakása volt. „Picit aggódtam a verseny nehézsége miatt, de a gyerekek rendkívül ügyesek voltak” – árulta el Hornyák Szabolcs, aki építészként előadásokkal is szokta segíteni a Leier által az iskoláknak nyújtott képzést. A hidegburkolás és a kőműves szakma jövőre már külön jelenik meg a fesztiválon, ami Hornyák Szabolcs szerint kifejezetten jó döntés volt. „Mindig azt mondtam, hogy egy kőművesnek centi pontossággal kell dolgoznia, míg egy burkolónak milliméter pontossággal. A két szakma két külön fogalom” – indokolt az építész.

 

Ki van a legnagyobb hatással a vásárlói döntésekre?

A szakember fontos tényezőként jelölte meg, hogy a Leier által támogatott versenyen a feladatok során a legmodernebb eszközök és megoldások kerültek előtérbe. De ugyanez jellemzi a Leier közreműködésével megtartott  összes hasonló rendezvényt. „A téglát például nem ragasztóhabarccsal, hanem ragasztóhabbal rakták a döntőben, ami egy sokkal gyorsabb és szárazabb technológiát kínál. De ugyanígy már tavaly is inkább a csiszolt téglákat hoztuk be, mert egyre inkább ezt használják a mesterek, ez a jövő.” Hozzáteszi, egyértelmű trend, hogy ma már nem kisméretű téglákból építik a házakat, hanem falazóblokkokból. „Ráadásul a falazóblokkon belül is a gyorsabb, szebb, kevesebb nedvességet tartalmazó megoldásokat alkalmazzák.”

Hornyák Szabolcs

Mindez azért is fontos, mert egy kőműves jellemzően csak az általa ismert anyagokkal szeret dolgozni. „Emiatt meghatározó, hogy termékeink ismertsége mekkora a leendő szakemberek körében. Mindig azt szoktam mondani, hogy a legtöbbet a kivitelező van együtt a megrendelővel, ezért leginkább ő tudja befolyásolni a vásárlói döntéseket.”

A Leier a fejlesztések terén már a Szakma Sztrár Fesztiválon használt eszközöknél is előrébb tart – például az úgynevezett „töltött téglával” (LeierPLAN 44 iSO) kiváltva a homlokzati hőszigetelést -, ám egy ilyen jellegű rendezvényen azt is figyelembe kell venni, hogy jelenleg hol tart a piac meghatározó része.

 

Sokszorosan megtérül a Szakma Sztáron való szerepvállalás

A szakember annak jelentőségét is kifejtette, hogy a Leier már harmadszor van jelen a Szakma Sztár Fesztiválon. „A rendezvénynek köszönhetően kialakult a kapcsolatrendszerünk az iskolákkal, és látogatásaink során személyes benyomásokat nyertünk a képzés állapotáról. Ekkor szembesültünk például azzal, hogy az iskolákban a kőművesek még mindig a kisméretű téglával tanulják a kéményépítést, holott – bár a régi épületek felújításánál ez a tudás hasznos - az új házak építésénél a kisméretű téglák alkalmazása már tilos.” Válaszként a cég felajánlotta, hogy ingyenes képzéseket tart a kéményépítésről, a megfelelő paraméterű alapanyagokat is biztosítva. „A képzés ma már működik, azt elvégezve a kőműves oklevelet kap arról, hogy ért a Leier-rendszerű kémények építéséhez, amit elfogadnak a kéményseprőknél.”

 

Hornyák Szabolcs szavaiból az is kiderült, a fesztiválon való jelenlétnek köszönhetően az iskolák ma már interaktívan építik velük a kapcsolatokat, így számos megkeresésük van.

A szakember hangsúlyozza, bár a Leiert sokan a téglagyártáshoz kötik, kilenc magyarországi gyárával az egyik legnagyobb építőanyaggyártó cég, rendkívül széles termékpalettával. „A falazóelemek és a kémények mellett az előregyártott vasbetonelemek (lépcsők és falak), a födémrendszerek, a betoncserepek, a térburkolatok és a mélyépítési elemek piacán is jelen vagyunk.”

 

Folyamatosan nő a diákok létszáma és munkájuk színvonala

Az építőipari elemzésekben sokszor megjelenik, hogy a mai fiatalok túlértékelik a diplomákat a pályaválasztásnál, miközben a szakmákat indokolatlanul leértékelik. A növekvő szakemberhiány miatt ugyanakkor már sok fizikai szakma munkaerőpiacán gyorsabban el lehet jutni a biztos megélhetésig, mint a túljelentkezéssel terhelt, felkapott értelmiségi pályákon. A Szakma Sztár Fesztivál szlogenje is ezt tükrözi: „Egy jó szakma felér egy diplomával!”

Hornyák Szabolcsot arról is megkérdeztük, tapasztalatai szerint mennyire tud érvényesülni ez az üzenet a rendezvény által, amelyen több ezer általános iskolás is jelen szokott lenni, hogy a középiskolai pályaválasztáshoz tájékozódjon. „Az elmúlt három évet összehasonlítva nagyon biztatók a folyamatok, ezt nyugodt szívvel mondhatom. A jelentkezők és a jelenlevők száma, illetve a versenyző kőműves/magasépítő diákok tudása is egyre nagyobb. Amit az idei versenyen véghez vittek a döntősök, azelőtt le a kalappal!”

Tavaly például, amikor a Leier a csiszolt téglával jelent meg a versenyen, a bemutató kőművesnek az összes versenyzőnek be kellett segítenie az eszköz újszerűsége miatt. „Idén viszont már segítség nélkül is gyönyörűen ment az ugyanolyan korú gyerekeknek a falazás, ami arra utal, hogy az iskolai képzés is előrébb lépett.”

Hornyák Szabolcs hozzáteszi, a bővülő építőipar és a szakemberek fogyása egyre nagyobb szívóerőt generál, ami szerinte érvényesülni fog a diákok körében is. „Ma már ott tartunk, hogy egy kőműves jobban keres, mint sok diplomás. Ráadásul a színvonalasan elvégzett munka megbecsültsége is folyamatosan nő.”

Hegedűs Gergely

Galéria

Leier Hungária Kft.Aktuálisépítőipari alapanyagokszakemberképzésépítőipari gyártók

Hírlevél

Hirdetés