2024.04.24, Szerda
Regényes helyszínen támadt fel az építőtáborok értékteremtő világa
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Regényes helyszínen támadt fel az építőtáborok értékteremtő világa

magyarepitok.hu

2018.09.01. 18:01 - Veres Ida

Munkazaj, madárdal és gyerekzsivaly vidám keveréke fogadott minket a kis-balatoni Diás-szigeten, ahol egy építőtábor délelőttjébe pillanthattunk be. A Szabadics Zoltán és felesége által megálmodott, évek óta sikeresen működő Holnapocska tábor ezúttal az egykori építőtáborok közösségépítő, szemléletformáló szerepét idézte fel.

Hirdetés

A mai fiatalság „természetes élőhelye” a virtuális tér, ezért különösen fontosak az olyan programok, amik megmutatják számukra a természet szépségét. Ráadásul olyan aktivitást kínálnak a gyerekeknek, ami által hasznosnak érezhetik magukat úgy, hogy közben a kikapcsolódásnak is van helye. Hol is lehetne jobban formálni a gyerekek szemléletét, mint az emblematikus Kis-Balatonnál, Fekete István emlékhelyénél, a Tüskevárt és számos ifjúsági regényt megihlető helyszínnél? Ebben a környezetben kezdett el mesélni Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. elnöke arról, hogy milyen gondolatiság előzte meg azt, ami az építőtáborban megvalósult.

A képre kattintva galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


„A Holnapocska tábor 10 évvel ezelőtt jött létre, aminek akkori célja az volt, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek térítésmentes táborokat nyújtson, valódi élményekkel. Az első egy-két év után tisztán látszódott, hogy egyre nagyobb az igény ezekre a táborokra, egyre többen jelentkeztek és mi is igyekeztünk több gyereket vendégül látni. Később kitaláltuk a gyógyuló tábort, aminek kapcsán felvettük a kapcsolatot különböző klinikákkal, és beteg gyerekek érkezhettek hozzánk kikapcsolódni.

Szabadics Zoltán, a tábor egyik megálmodója

Miután több éves tapasztalattal rendelkeztünk a táborszervezés során, észrevettük, hogy a gyerekek részéről elindult az igény arra, hogy aktív, hasznos tevékenységeket végezhessenek.

Így jutott eszembe a régi építőtáborok emléke, amiken én magam is részt vettem.”


Évek múlva is büszkék lehetnek rá

Az ötlet mellé gyorsan felsorakoztak a támogatók is. A Szabadics Zrt. mellett a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága is üdvözölte a kezdeményezést, az anyagi finanszírozás pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szabadics Zrt. által jött létre.

Az elsőként idén megszervezett építőtáborban a gyerekek napközben négy helyszínen dolgozhattak:

  • a kis-balatoni töltésen, ahol munkavédelmi oktatásban is részesültek;
  • a Kányavári-szigeten, ahol fa bútorok és játszótéri elemek karbantartását végezték;
  • a zsilip mellett található kezelőépületnél, ahol felújítási munkálatok folytak;
  • valamint a Fekete István Emlékház renoválásán dolgoztak.

„Azt szerettük volna, hogy a gyerekek évek múltán visszatérve ezekre a helyszínekre elmondhassák a családjuknak, hogy itt ők végezték a hely rendben tartásához szükséges munkálatokat” – tette hozzá Szabadics Zoltán.


Váljon újra erénnyé a fizikai munka!

Az 1920-as évek elején ezen a vidéken a nagy kócsagok tömeges pusztulását figyelték meg az ornitológusok, ezért jött létre a természetvédelmi őrzés, az országban először, ezen a helyszínen. Azóta 250 természetvédelmi őr tevékenykedik országszerte, akiknek segítségével a madárállomány növekedett. Mára a kócsag lett a természetvédelem címerállata, hiszen ez az állat és a mögötte álló lelkiismeretes munkavégzés komoly szimbolikával bír. Egy ilyen értékes környezet fenntartásához azonban folyamatos segítségre van szükség, az építőtábor ezt a szellemiséget akarja átadni a gyerekeknek, úgy tűnik sikerrel.

„Az ország minden tájáról jelentkeztek hozzánk középiskolás gyerekek, összesen 25 fő. Szemmel láthatóan mindannyian élvezik a programokat, aminek nagyon örülünk, hiszen amellett, hogy kikapcsolódnak és szórakoznak, nagyon fontos eszmékkel is találkozhatnak itt. Az építőiparban egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány, a fizikai munka alul értékelt. Régen egy építőtáborban részt venni erénynek minősült, és reméljük azzal, hogy itt megmutathattuk a gyerekeknek, hogy mennyire hasznos társadalmilag és a környezetvédelem szempontjából az a munka, amit végeztek, ők is részesülnek ebben az érzésben.”


Ez még csak a kezdet

A munka után a főszerep a szórakozásé: a Holnapocska tábor bázisa ezúttal is a Zobori Élmény Park, ahol a gyerekek szinte a paradicsomban érezhetik magukat. Rengeteg csúszda, kötélpályás kalandpark, vízi játékok, 3D szimulátorok, 4D mozi és állatsimogató biztosítja a feledhetetlen élményeket. Az eseménydús nappalok után különleges jurtákban hajthatják álomra a fejüket a fiatalok.

„A mostani tábor neve Építőtábor 1.0, pontosan azért, mert nagyon szeretnénk a sikereket látva jövőre is megrendezni, ha lehet, még több résztvevővel. De nem csak táborokat szervezünk, hanem más módon is igyekszünk részt venni a társadalmi szerepvállalásban. A Szabadics Alaptívánnyal futó- és kerékpárversenyeket szervezünk egészségmegőrző, prevenciós jelleggel, illetve az önkéntes haderő kapcsán is vannak ötleteink a jövőre nézve. De erről majd akkor mesélünk, ha már lesznek konkrétumok.”

Veres Ida

Galéria

Szabadics Zrt.Aktuálistársadalmi felelősségvállalás

Hírlevél

Hirdetés