2024.04.18, Csütörtök
A Párisi Udvarban beszélgettünk a Hónap Mérnökével
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A Párisi Udvarban beszélgettünk a Hónap Mérnökével

magyarepitok.hu

2019.02.14. 18:01 - Hegedűs Gergely

Húsz éve oszlopos tagja a Market Zrt.-nek, műszaki ismerete egyedülálló, de vele interjúzva sokkal inkább a szerénysége és elhivatottsága a szembetűnő. Miközben profin vezérli az ország legjelentősebb építőipari projektjeit, az alvállalkozókkal is közvetlen viszonyt ápol. Interjú a Hónap Mérnökével, Bajnok Sándorral.

Hirdetés

Az egyedülálló értékekkel bíró budapesti Párisi Udvarban indult útjára lapunk új rovata: a Hónap Mérnökeként ugyanis, első ízben a páratlan rekonstrukció elsőszámú vezetőjét szólaltattuk meg. „Kicsit kellemetlenül érzem magam, mert sokkal inkább a tettek, mintsem a szavak embere vagyok” – Bajnok Sándor őszinte szavakkal reagált az interjúnkra, melyet az 1914-ben átadott szecessziós épület építési tárgyalójában készítettünk.

 

Ki lehet a Hónap Mérnöke?

Újfajta nézőpontból világít rá a magyar építőiparra a most induló, Hónap Mérnöke rovatunk. Szerkesztőségünk minden hónapban kiválaszt egy-egy kiváló szakembert, akivel aztán a pályája és projektjei mellett az ágazat legfontosabb jelenségeiről is beszélgetünk.

A projektekről, cégekről és vállalatvezetőkről szóló cikkeink után most egy olyan réteget is szeretnénk bemutatni, amelyik kinn a terepen, fokozott teljesítménykényszerben, remek megoldásokat bemutatva bizonyít újra meg újra, olykor rendkívüli helyzeteket is megoldva. Miközben elismerésre méltó teljesítmények és kincset érő tapasztalatok kötődnek ezen szakemberekhez, nem igazán kapnak figyelmet és elismerést. Ezt a hiányt igyekszünk pótolni az új rovatunkkal.

 

"Úgy gondolom, hogy inkább a kollegák, az alvállalkozók, és az elkészült munkáim beszéljenek rólam. Természetesen örülök, hogy ebbe a számomra „kényelmetlen” helyzetbe kerültem!” – teszi hozzá nevetve. A fent említett lehetőségek egyike teljesült, hiszen a Market Zrt. egy részletes laudációval jelölte a szakembert a Hónap Mérnöke díjra. „Műszaki ismerete egyedülálló a hazai palettán, különösképpen a műemléki felújítások területén” – derült ki az ajánlásból.
 

Végigjárta a szamárlétrát

A Market Építő Zrt. az első munkahelye a 45 éves mérnöknek, aki a székesfehérvári magasépítő technikum, a debreceni műszaki főiskola, majd a Debreceni Egyetem műszaki főiskolai karának elvégzése után helyezkedett el. „Akár azt is mondhatnám, hogy tudatosan felépített pálya, de valójában lépésről lépésre alakult.” Bajnok Sándor kiemeli, ahhoz, hogy a Market által nagyra értékelt tudásszintje összeálljon, szükséges volt, hogy végighaladjon a szamárlétrán.

Első lépésként előkészítő mérnök volt a Marketnél a vállalalkozási osztályon, ahol árajánlatokat készített. Ebbe a munkakörbe 1998-ban került, az akkor még csak hároméves Market szervezetében. Rövid időn belül az irodai környezet helyett egyre inkább a terepmunkák felé próbált orientálódni.

Ezt követően építésvezető, főépítésvezető, majd mindössze öt év alatt műszaki igazgató lett, és azóta is ezt a munkakört tölti be.

„A korábbi posztokon a tervezettnél kevesebb időt töltöttem, de utólag nem bánom a gyors előrehaladást” - jegyzi meg a mérnök. A lapunkhoz a Markettől érkező laudáció szerint nem volt véletlen ez a tempó: „Különleges érzéke és tehetsége az építőiparhoz már nagyon hamar felszínre tört, ennek köszönhetően tizenöt éve, területének legmagasabb pozíciójában áll helyt az ország legnagyobb építkezésein.”


Folyamatosan bővülő kommunikáció

A helytálláshoz szükséges tudás megszerzésének egyik kulcsát, a kommunikáció folyamatos változásában, bővülésében látja. „Míg az első munkakörben jellemzően közvetett volt a kapcsolattartás (telefon, fax és email által), addig építésvezetőként már az alvállalkozókkal a személyes kommunikáció került előtérbe. A jelenlegi pozíciómban a fentieken túl jelentős változás, hogy rendkívül kiszélesedett azok köre, akikkel kapcsolatot kell tartanom (megrendelők, beruházók, bérlők, műszaki ellenőrök, tervezők, adott esetben jogi, és pénzügyi szakértők, stb.), ami minden esetben más és más tudást igényel az adott témában."

Mindezek mellett az is meghatározó tapasztalat volt, hogy előkészítőként megismerte a költségvetési folyamatokat, ez később építésvezetőként nagyon jól jött a tárgyalásoknál.

Az építésvezetőként elsajátított építési technológiák, műszaki, gyakorlati  ismeretek viszont projektvezetőként tették hitelessé az általa vezetett emberek körében. Mindezek mellett, az előrejutásnak fontos tényezője volt az is, hogy a munkákat rendre a kiírt határidőre, az elvárt minőségben sikerült átadnia.
 

Hosszútávú kapcsolatokra épít

Ha a legfőbb értékeiről kérdezzük, az elkötelezettséget, a pontosságra törekvést, felelősségtudatot, és a kapcsolattartást emeli ki. Ezekre a Market által írt laudáció is utal: „Több száz alvállalkozó partnerrel tart rendkívül jó kapcsolatot.” Bajnok Sándor hozzáteszi, már építésvezető korától kezdve megpróbálta korrektül kezelni az emberi kapcsolatokat, ami az évek során meg is hálálta magát.

„Bár vannak helyzetek, amikor valakit számon kell kérni, és esetleg keményebb hangot használni, én azt gondolom, hogy az arany középutat mindig meg lehet találni. Erre szükség is van, mert az építőiparban hosszú távú kapcsolatokra van szükség.”

Jó példaként említi, hogy a minap egy 15 éve nem látott alvállalkozó építésvezetője, hangosan ráköszönt a Párisi udvar projekten.


A nagyberuházások jellegét tekintve is végigjárta a ranglétrát

Bajnok Sándor a Marketben már több mint negyven nagyberuházást tudhat magáénak. Eddigi munkái között megtalálhatók az ipari létesítmények és a kereskedelmi központok nevezetes épületei, sőt még a Wizz Air repülőgéphangárja is. Ugyanakkor a legimpozánsabb összeállítást a hotel referenciái között találjuk: 

többek közt a budapesti Bohem Art Hotel, a Continental Hotel Zara, a Klotild Palota (Buddha-Bár Hotel) a Hotel Moments, Ibis Styles Airport Hotel, a székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotel, herceghalmi Abacus Konferencia Hotel is az ő vezetésével nyerte el mai formáját.

Bár nem akar egy projektet sem kiemelni, elismeri, a Párisi Udvar kivitelezése az egyik legnagyobb kihívás a pályafutása során. Ugyanakkor úgy gondolja, a végeredmény magáért fog beszélni, ami már most nagy elégedettséggel és büszkeséggel tölti el. Hozzáteszi, fontos tényező, hogy a projekteket tekintve is végigjárta a ranglétrát: „A csarnok- és raktár épületektől kezdve, kereskedelmi létesítményeken, oktatási intézményen, irodaházakon, hoteleken, borászatokon és sportlétesítményeken keresztül, a repülőgép hangárig nagyon sok funkciójú épületet építettem.”


Szoros együttműködés segíti a problémamegoldást

Arra is kitér, hogy minden egyes munkával tanul valami újat, és tovább fejlődik az ember. „A Párisi Udvarnál például a műemléki munkarészek jelentették az egyik legnagyobb kihívást, így ebből lehetett a legtöbbet tanulni, pedig nem az első ilyen jellegű munkám volt. Úgy tudnám összefoglalni, hogy a restaurálás kevésbé építőipari jellegű ágazat, sokkal inkább művészet.

Az is sokat segít, hogy a Marketnél levő műszaki igazgatók is szorosan együttműködnek ha valamilyen különleges probléma van: „Valaki biztosan találkozott már hasonlóval, és van rá javaslata. Úgy is mondhatnám, hogy szinte mindenre van megoldás.”


Magas szintű kontroll kell a minőséghez

A beszélgetésünk az ágazat mai állapotát is érintette, miközben kerestük a választ arra, hogyan tud megbirkózni a munkaerőhiánnyal, és az adott körülmények között, a határidők betartásával a Market Zrt. „A cégünk azzal törekedik a megoldásra, hogy nagyon magas szintű kontrollt vezet a különböző projektjein.

A munkaerőhiány mellett, további probléma az is hogy a meglévő szakembergárda is meglehetősen felhígult. Emiatt is nagyon komoly ellenőrzés alatt kell tartani az alvállalkozókat, főleg a helyszínen, az építésvezetők részéről, hogy a végeredmény ennek ellenére is minőségi legyen.”

A mérnök ugyanakkor hozzáteszi, sok ötlet van a helyzet kezelésére. "Például próbáljuk elkerülni az egyidejűséget a munkafolyamatok összehangolásával és munkaerő átcsoportosítással; ami azért lehetséges mert egyszerre több projektünk is fut. Mindazonáltal az igazi megoldást még várat magára.”

„Szerencsére a cégnek van egy olyan jelentős, megbízható, alvállalkozói köre, akikre hosszú évek óta nagy biztonsággal számíthatunk, és magas minőséget nyújtanak számunkra.”

Elismeri, ez a réteg a mostani piaci helyzetben nem elegendő, emiatt ők is keresik folyamatosan a további szakipari cégeket, hogy bővíthessék a vállalkozói körüket.
 

Csak egyszer álmodott a projektjével, de akkor féléven át

Bajnok Sándor jelenleg a Párisi Udvar mellett egy pákozdi csarnokbővítés, egy budapesti diagnosztikai központ bővítése, valamint a volt Kisgazda-székházból épülő hotel projektjét is irányítja.

„Az egyidejűleg futó munkák terhei ellenére, ma már nem jelennek meg álmaimban a nappali problémák, bezzeg kezdő építésvezető koromban ezt nem mondhattam el.”

Akkoriban úgy indították útra, hogy valaki ott lesz majd mellette az első projektjénél. „Ez végül nem teljesült, egyedül kellett kezdenem egy munkát Dunaharasztiban, így legalább hamar kiderült, hogy vajon belefulladok a mélyvízbe vagy nem. Ott aztán minden nap a projekttel álmodtam, és órákkal hamarabb felébredtem, mint kellett volna. Fél évig tartott ez a beruházás, és éjjel-nappal azon járt az agyam, hogy a következő nap minden a helyén legyen. Ez viszont nagyon jó tanulópénz volt, mert amikor sikeresen lezártam, hatalmas önbizalmat adott. Onnantól kezdve nem álmodtam a munkáimmal.”


Ezért fontos a visszaigazolás

A szakember azt is elmondja, nagyon jól esik neki, hogy a cégtől őt jelölték a Hónap Mérnöke díjra. „Ez egy fontos visszaigazolása annak, hogy amit csinálok, azt jól csinálom.

Ráadásul további lendületet, és erőt ad a folytatáshoz, mert azt azért ki kell mondani, hogy ez egy nehéz szakma, és rengeteg problémával, lemondással, feszültséggel jár.”

Ugyanilyen elégedettséggel, és büszkeséggel tölti el több projektjének Építőipari Nívódíja, melyek egyikét legutóbb az ibis Styles Airport Hotel nyerte el.

Hogy mit adott számára a Market szervezete, arra is őszinte választ ad. „Az egész építőipari szakma gyakorlati részét itt tanultam meg, maximális a lojalitásom a Market felé. Ha váltásra kényszerülnék, akkor biztosan teljesen más irányba indulnék el.”

Hegedűs Gergely

AktuálisMarket Építő Zrt.szállodaberuházásinterjúműemlékfelújításHónap Mérnöke

Hírlevél

Hirdetés