2024.07.27, Szombat

Hirdetés

A SWIETELSKY-nek már bejött: így működik az intelligens beton
Fotók: Magyar Doka Kft.

A SWIETELSKY-nek már bejött: így működik az intelligens beton

magyarepitok.hu

2020.10.12. 07:45 - Kalácska-Nagy Nóra

Magyarországon eddig nem alkalmazott eljárásról számolt be részletesen a SWIETELSKY szakembere. A Doka cégcsoport fejlesztésével, amely betonból nyert adatokkal dolgozik, egy idő- és költségkímélő megoldás született a zsaluelemek mozgatásában, ez a Concremote.

Hirdetés

A globális építőipar egyik meghatározó szereplőjeként a Doka cégcsoport számára kiemelten fontos a folyamatos innováció. Fejlesztő csapataiknak köszönhetően pedig a digitalizálódó világban az arra nyitott ügyfeleknek olyan megoldásokat kínálnak, amelyekkel egy lépéssel mindig a versenytársak előtt járhatnak.

 

A Concremote elnevezésű projektoptimalizáló rendszer egyfajta intelligens betonként működik. Digitális érzékelők segítségével a helyszínen méri a beton érettségi fokát, és a kapott adatok alapján kiszámítja a korai szilárdságot. 

Ez az idő- és költségkímélő megoldás tehát figyeli - valós időben - a beton érettségét és szilárdságát, így a zsaluelemek mozgatásának ütemezésében nyit meg új lehetőségeket.

A rendszer első magyarországi felhasználójával, Móninger Lászlóval, a SWIETELSKY Magyarország Kft. projektmérnökével készült beszélgetésből kiderül, milyen módon támogatja a Concremote az építkezési folyamatokat.

 

A gyorsabb kizsaluzással csökken a bérleti díj

Honnan értesült a Concremote megoldásról, milyen elvárásokkal döntött a használata mellett?

Egy felelős műszaki vezetői továbbképzésen, Kittka Péter előadásán értesültem róla. A részleteket látva a bemutató végén odamentem, hogy elkérjem Péter névjegykártyáját, végül Szin Andrással vettem fel közvetlenül a kapcsolatot, aki a Concremote nagykövete a Dokánál.

Ezzel kezdetét vette az immáron közel egyéves együttműködésünk. Hallgatva az előadást, elsőként az fogott meg, hogy a Concremote korai kizsaluzást tesz lehetővé. Első sorban az érdekelt, hogy ezt pontosan hogyan lehet megvalósítani, milyen tartalékok vannak ebben, illetve rendkívül hajtott a kíváncsiság. Ugyanis szeretem az új, modern megoldásokat.

 

Tudjuk, hogy szerkezetépítés során számos külső tényező – mint például az időjárás - egy pillanat alatt több napos vagy akár hetes csúszásokat képes eredményezni. Péter előadásán is biztosan elhangzott, hogy a Concremote használatával a projektek optimalizálása, a költségek és az idő jelentős csökkentése érhető el. Mennyire váltotta valóra ezen ígéreteit a rendszer élesben?

Nyilván a gyakorlati élet hozott jó néhány meglepetést, de összességében ez egy stabil rendszer, amit ígér, azt tudja, és ahhoz lehet sok mindent igazítani. Sőt valójában rengeteg olyan organizációs előny fűződik hozzá, amire az elején még nem is gondoltunk.

Azon kívül, hogy a gyorsabb kizsaluzással csökken a bérleti díj, sokkal jobban ki lehet használni az erőforrásokat, hatékonyabban lehet az élő munkát szervezni.

Ez pedig nagy segítség a határidők tartásában vagy csúszás esetén, azok korrigálásában.

 


Fontos a jó időzítés

Térjünk át konkrétabb tapasztalatokra. Mivel ez egy olyan szolgáltatás, aminél fontos az időzítés és a munkafolyamatok összehangolása, némi odafigyelést igényel a rendszer használójától. Ezzel együtt mennyire tartotta könnyen kezelhetőnek az alkalmazás használatát vagy egyszerűnek az érzékelő szerkezetbe illesztését?

Meg lehet tanulni, persze attól függően, hogy kinek milyen informatikai jártassága van. Szükséges vele foglalkozni, ám maga a felület nem bonyolult. Elegendő, ha odafigyel az ember, amikor betanítják. Fejlesztésre apróságokat tudnék csak javasolni, mint például az eredmények, grafikonok kinyomtatásának és elmentésének megkönnyítése.

Az érzékelőt csak bele kell helyezni a födémbe, de időben, nem szabad késlekedni, ez fontos. A falérzékelőnél a zsalut át kell fúrni. Mi bennmaradó érzékelőt nem használtunk, de az is egyszerű, facsavarral a zsalura rögzíthető. A zsaluzóács is gyorsan meg tudja tanulni. Az érzékelő automatikusan be, felfordított állapotban pedig kikapcsol.

Ami esetleg problémát jelenthet, hogy az érzékelőt árnyékos helyre célszerű telepíteni, ami födém esetén nehézkesen megoldható. Falak esetében ez részben kivitelezhető, de egy építkezésen ennek folyamatos biztosítására kicsi az esély. Esetleg valami kis szerkezetet érdemes kitalálni fölé. Mindenesetre nálunk ez nem okozott gondot.

 


Egyre többen érdeklődnek a Concremote iránt

Elégedett felhasználóként - alaposan megismerve a folyamatokat - tervezi, hogy a jövőben is használja a rendszert? Ajánlaná más építkezési vállalkozóknak is?

Őszintén szólva, semmiképpen sem ajánlanám, mert ezzel a megoldással a versenytársaink is lépéselőnyre tehetnek szert. A viccet félretéve, természetesen ajánlanám. Volt, akinek már említettem is. Többen érdeklődnek, hogyan zajlott a munka a Concremot-tal, szerintem lesznek, akik hamarosan ki szeretnék majd próbálni.

Mit tanácsolna nekik?

Fontos a jó betonüzem választás. Célszerű előre megtervezni, hogy milyen adalékanyagokat szeretne használni az ember. Nem elég egyszer vizsgáltatni, érdemes több receptúrát letesztelni előre. Így aknázhatók ki legjobban a szolgáltatásban rejlő előnyök.

Használ más digitális szolgáltatásokat az építkezések során?

Egyelőre nem. Az Elektronikus Építési Naplónak viszont mellékletei lesznek a Concremote betonozási ábrák, táblázatok és szilárdulási értékek.

Galéria

KereskedelemMagyar Doka Kft.Swietelsky Magyarország Kft.zsaluzatbeton

Hírlevél

Hirdetés