2024.03.28, Csütörtök
Azt élvezi, amikor a legjobban kell pörögni – interjú a Hónap Mérnökével
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Azt élvezi, amikor a legjobban kell pörögni – interjú a Hónap Mérnökével

magyarepitok.hu

2020.12.30. 08:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Egy-egy nagy projekten a legnehezebb időszak a legszebb a Hónap Mérnöke számára, amikor még egy sokváltozós egyenlet kezd kibontakozni. Az ÉPI szakembere azonnali megoldásokra törekszik a homokba dugott fej helyett, és igyekszik a mindenkit összetartó közös érdekre alapozni.

Hirdetés

Hidvégi Róbert, a decemberi Hónap Mérnöke lassan 17 éve végzi munkáját az Épszerk-Pannónia Invest Kft.-nél. Az ÉPI szakemberénél családi vonás a reál beállítottság, édesapja is építőmérnök végzettséget szerzett, így nem meglepő, hogy fia is ebbe az irányba fordult. Pályája elején más cégeknél dolgozott generálkivitelezéseken, majd 2004 tavaszán került az ÉPI-hez. „A vállalatnak akkoriban volt egy saját beruházásban megvalósuló társasháza, oda vettek fel építésvezetőnek.”

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Szinte mindenre kiterjedő feladatkört visz

Jelenleg létesítmény főmérnök a pontos titulusa, s arra kérdésre, hogy ez a munkakör milyen feladatokat takar, frappáns választ adott a szakember, amit aztán alá is támasztott.

„Főmérnökként én felelek mindenért. Is! Tényleg mindenért, ugyanis felelős műszaki vezető is vagyok." 

"Építőipari minőségfenntartó és minőségbiztosító szakemberként ugyanakkor az én feladatom, hogy a hivatalos építési engedélyeknek, építési jogszabályoknak és szabványoknak megfelelő kivitelezés valósuljon meg.”

Ráadásul a munkája része a műszaki állomány koordinálása, a fizikai létszám és az alvállalkozók elosztása is. „Továbbá a megrendelőkkel és a tervezőkkel való kapcsolattartás, a teljesítés igazolások és az ütemtervek készítése és a szerződések intézése. Mindezeken túl a zsalukészletek tervezése és megrendelése, valamint hatékonyságának vizsgálata.”

A főmérnök pörgős személyiségéről árulkodik, hogy a projektek leginkább képlékeny szakaszát élvezi a legjobban. „A munkák legelejét szeretem a legjobban, amikor új a munkaterület, és fel kell vonulni, valamint megismerni a terveket, esetlegesen a megrendelőket és a tervezőket." 

"Egy építkezés során sok a változó, és még több a peremfeltétel, amely nagyban meghatározza a munka eredményességét mind határidő, minőség, mind pedig eredményesség terén. Ekkor nagyon oda kell figyelni és pörögni, ezt a részét nagyon szeretem a munkámnak." 

"De természetesen az is nagyon jó érzés, amikor a vége felé tartunk, elkészül az építmény, már hátra lehet dőlni, és csak büszkének lenni az elért eredményre.”

A főmérnök itt fontosnak tartotta megjegyezni, támogató családja nélkül a szakmai sikerek sem érkeztek volna életébe ilyen mértékben.

 

Sorvezetőként szolgál a kölcsönös elégedettség

Az évek során olyan sok izgalmas projektben vett részt a mérnök, hogy nehezen tud kiemelni egyet, amely igazán közel áll a szívéhez, a listája viszont tiszteletre méltó. Olyan kiemelkedő beruházásokon is dolgozhatott, mint a Puskás Ferenc Stadiont, a Magyar Zene Háza. Ugyanakkor részt vett a XIII. kerületi Green House vagy a Vác úti Nordic Light Irodaházak és kaposvári kórház építkezésén, valamint a biatorbágyi Tópark több épületének és a K&H Csoport Millennium Városközpontban létrejött új székházának a kivitelezésén is. „Összességében körülbelül 30 építmény kivitelezésén dolgoztam pályám során.”

Hidvégi Róbert az interjú során kiemelte, minden egyes projektnél szem előtt tartja, és mintegy sorvezetőként szolgál számára a jó munkaviszony fenntartása és a kölcsönös elégedettség. Arra törekszik, hogy hosszú távú partneri viszony alakuljon ki.

„Ennek része, hogy a munkánkat határidőre, jó minőségben, és a megrendelők megelégedésével készítsük el.”

Az összeszokottság és a rutin adja az alapokat

Persze Róbert számára is időbe telt, míg kialakult ez a fajta magabiztosság és rutin, ahogyan ma előkészít és végigvisz egy feladatot. Mint minden kezdőt, úgy őt is megfelelési kényszer hajtotta, ami ugyanakkor jóval nagyobb stresszel járt.

„Az ember, ahogy halad az életben, mindig szeretne jobban teljesíteni, ugyanakkor azt is szeretné, hogy ne eméssze föl minden erejét a munka. Viszont, ha kevesebb energiát fordítunk valamire, akkor hatékonyabban kell elvégezni a feladatokat. Most már több mindent rutinból könnyebben kezelek.”

Hozzáteszi, fontos számára, hogy az ÉPI-nél egy elég jól összeszokott garnitúrával tud folyamatosan együtt dolgozni, és ez jelentősen megkönnyíti a munkáját.

 

Az azonnali problémamegoldás az erőssége

Amikor egy munkavállaló több évtizede ugyanannál a cégnél dolgozik, felmerül a kérdés, mi tartja ott. Babály László, az ÉPI ügyvezetőjével korábban készített interjúnkban elmondta, hogy a cég egyik alapértéke a munkaerő megbecsülése, amely a legnehezebb időszakon is átsegítette a vállalatot. Hidvégi Róbertet is számos régi kolléga veszi körül.

„A cégvezető törekszik a megfelelő szakmai tudású állomány egyben tartására, jómagam is itt vagyok lassan 17 éve. Nagyon sok régi kollégám van, de a fizikai állomány jó része is itt volt, amikor idekerültem. Ugyanakkor veszünk fel folyamatosan fiatalokat is, akiket mi tapasztaltak tanítunk be, és segítünk a munka fortélyainak elsajátításában.”

Az emberi oldal különösen fontos a szakember számára. Kifejti, ahhoz, hogy egy épület stabil lábakon álljon, a háttérben stabil emberekre van szükség, akiket egy cél vezérel: elkészüljön az adott létesítmény. Ebbe nem férkőzhet érdekellentét.

„Az építőiparban is emberek dolgoznak, így nagyon fontos a megfelelő kommunikáció és kapcsolat mind a fizikai állomány, mind a megrendelő, mind a saját kollégák iránt. Amit én nagyon fontosnak tartok, hogy az épületnek el kell készülnie, és ez közös érdek mindenki számára. Amennyiben felmerülnek problémák, azokat nagyon gyorsan meg kell oldani, nem dughatjuk a fejünket a homokba. Úgy érzem, a megszerzett tapasztalattal és tudással együtt ebben vagyok igazán erős.”

Galéria

AktuálisÉpszerk-Pannónia Invest Kft.interjúHónap Mérnöke

Hírlevél

Hirdetés