2024.04.16, Kedd
Ezzel az alkotással emlékeztek meg a Hableány-hajókatasztrófa áldozatairól
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Ezzel az alkotással emlékeztek meg a Hableány-hajókatasztrófa áldozatairól

magyarepitok.hu

2021.06.08. 16:00 - Gyöngyösi Klaudia

Az emlékmű a Penta Általános Építőipari Kft. kivitelezésében készült.

Hirdetés

A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulója alkalmából felavatták a baleset áldozatainak emlékművét Budapesten, a szerencsétlenség helyszínén, a Margit híd pesti hídfőjénél.

Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

„2019. május 29-én a Hableány turistahajó összeütközött a Viking Sigyn hajóval. A baleset során 26 koreai utas és a 2 fős magyar személyzet a hullámsírban lelte halálát.” - áll a Margit híd pesti hídfőjének déli oldalán, a korábban spontán kialakult megemlékezési helyszínen létesült és a 2 éves évfordulón átadott emlékhely gránittömbjén.

Az alkotás a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzata együttműködésében, a Földes és Társai Építésziroda Kft. tervei alapján, a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. lebonyolításában, a Penta Általános Építőipari Kft. kivitelezésében készült.

A tervezési, együttműködési munkák 2020. augusztusában, míg a kivitelezési munkák 2021. februárjában kezdődtek.

 

A közel 60 tonnányi gránitkő munkálatai komoly odafigyelést igényeltek a szakemberektől

A tragédia második évfordulója közeledtével – a határidő megtartása tekintetében – a legnagyobb kihívást az emlékhely megépítése előtti közmű kiváltások jelentették. A rendkívül kis területen középnyomású gázvezetéket és elektromos kábeleket, köz-, és díszvilágítási kábeleket kellett új nyomvonalon megépíteni, öntözőhálózat is létesült, új vízbekötéssel, továbbá a meglévő távközlési hálózat megszakító létesítményénél is beavatkozás vált szükségessé, és csak ezt követően kezdődhettek meg a felszín alakítási munkálatok.

Fotó: Penta Kft. 

A felszínt uraló – közel 60 tonnányi – gránit tömbkövek megmunkálása, szállítása és beemelése, valamint helyszínen történő egymáshoz illesztése kompromisszumok nélküli, precíz munkavégzést és nagy odafigyelést igényelt. Az elbillenő magasabb nemeskő tömb, melyre az áldozatok nevét vésték, valamint a szintén billenő, Dunával párhuzamosan elhelyezett, koszorúk és gyertyák részére fenntartott alacsonyabb mellvéd elementáris erővel hívja elő a szemlélőben a tragédia idején lezajlott történéseket.

Az egyedileg készített, Duna felőli kőtömbben elhelyezett lámpatestek a 28 vésett nevet kontúrosan világítják meg.

A tér közepén egy, az életet és a reményt jelképező Ginkgo Biloba fa – páfrányfenyő – került telepítésre, körülvéve egy paddal, amelyen a látogatók, megemlékezők megpihenhetnek. Az emlékhely burkolata a Duna habjaira asszociál, hullám mintába rakott kiskocka köveivel. Az emlékhely kialakításával a Margit-híd pesti hídfője melletti terület a megemlékezéshez méltó helyszínné vált, és a közelben lezajlott tragédia mementójaként szolgál az utókor számára.    

 

Galéria

AktuálisPenta Általános Építőipari Kft.Budapestemlékmű

Hírlevél

Hirdetés