2024.04.24, Szerda
Közösen dolgoznak a mérnöki utánpótlásért: együttműködést kötött a Szabadics Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem

Közösen dolgoznak a mérnöki utánpótlásért: együttműködést kötött a Szabadics Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem

magyarepitok.hu

2022.09.05. 10:20 - Kalácska-Nagy Nóra

A Szabadics Zrt. megkezdi részvételét az egyetemi képzés gyakorlati oktatásában.

Hirdetés

A több évtizedes múlttal rendelkező építőipari középvállalattal, a Szabadics Zrt.-vel, valamint a transzparens homlokzati szerkezetekhez kapcsolódó gyártásban és tervezésben élen járó Hydro Building Systems Germany GmbH-val kötött stratégiai megállapodást a 2022/2023-as tanévnyitóján a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, szeptember 5-én.

Az együttműködés fő fókuszterületei a közös kutatás-fejlesztési és innovációs projektek, az oktatásban való együttműködés, valamint rendszeres tudás- és tapasztalatcsere.

A Szabadics Építőipari Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának együttműködését Kovács Tamás elnök írta alá ünnepélyes keretek között az egyetem tanévnyitó ünnepségén. Az eseményen részt vett László Zoltán vezérigazgató is.

 

 

Tudás átadása egy gyorsan változó világban

A Szabadics Zrt. a hazai építőipar fontos szereplőjeként az ágazat szinte minden területén jelen van. A több mint 30 éve folyamatosan fejlődő építőipari vállalat nemzetközi vonatkozásban és Magyarország teljes területén kiemelt projekteket folytat.

A folyamatosan bővülő, innovatív megoldásokat megkövetelő feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen a kiváló szakmai háttér, ezzel párhuzamosan a szakmai, mérnöki utánpótlás biztosítása.

 

 

Mindezek vonatkozásában a cégcsoport életében stratégiai szerepet tölt be az oktatási intézményekkel való együttműködés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával való közös munka a Pollack Expón (az építőipar egyik legjelentősebb szakmai kiállításán) való megjelenéssel indult 2020-ban, amelytől kezdődően a két szervezet folyamatosan építi, fejleszti kapcsolatát egymással.

 

 

A közös munka a szinergiák kiaknázásán alapul, a jelenleg is működő duális képzési program mellett a Szabadics Zrt. célja, hogy még komolyabb szakmai szerepet vállaljon az egyetemi oktatásban.

Ez a szerepvállalás a 2022/2023-as tanévben mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a Szabadics Zrt. megkezdi részvételét az egyetemi képzés gyakorlati oktatásában.

„Ez az első ilyen típusú megállapodásunk, ezért izgatottan várjuk, milyen utat jár majd be. Látjuk az iparágunk előtt megjelenő kihívásokat, és tulajdonosként tisztában vagyunk vele, hogy a társaság piaci értékét csak akkor lehet fenntartani vagy növelni, ha nyitottak vagyunk az új megoldásokra, és proaktív módon próbálunk meg választ adni azokra a helyzetekre, amelyeket már látunk és azokra is, amiket még nem látunk” - fejtette ki Kovács Tamás.

 

 

A Szabadics Zrt. elnöke úgy véli, az együttműködés mindhárom résztvevője - hallgató-egyetem-vállalat – nyer a közös munkával. A hallgatók oldaláról nézve egyértelmű előny, hogy olyan gyakorlati tudást, tapasztalatot kapnak, amely növeli szakmai tudásukat már az iskolaévek alatt.

Az egyetem oktatói tevékenysége során egy szélesebb látásmódot képes biztosítani, hiszen a gyakorlatban azonnal látják, tapasztalják a hallgatók azokat az ismereteket, amelyekkel az elméleti előadásokon találkoztak. Ez erősíti az egyetem versenyképességét, színvonalát.

 

 

„A mi vállalkozásunknak pedig kettős előnye származik az együttműködésből. Egyrészt a CSR politikánk szerves eleme, hogy át tudjuk adni azt a tapasztalati tudást, amivel rendelkezünk, a másik oldalról viszont ez az együttműködés egy fontos eleme annak, hogy a SZABADICS név minél ismertebb legyen a hallgatók között, minél többen képzeljék el nálunk alkotó munkaéveik jelentős részét. Ezek a hallgatók a jelenlegi gyorsan változó világban olyan tudással rendelkeznek, amit nem lehetett 5-10-15 évvel ezelőtt megszerezni az iskolapadban” – tette hozzá Kovács Tamás.

 

 

Ez az együttműködés több, mint amit a duális képzés nyújt

A program során a hallgatóknak lehetőségük lesz elsajátítani az egyetem elméleti képzésén megszerzett tudásanyag gyakorlatba való átültetését. A stratégiai együttműködés három pilléren áll,

híd a hallgatók, az oktatási intézmény és a vállalati szféra között.

„A megállapodás alapvetően három területre terjed ki. Elsődleges - és jelen pillanatban a leginkább megvalósítható - dolog a már említett oktatásban történő részvétel, melynek keretében részt veszünk mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatásban. Középtávon megvalósítható cél, hogy együtt tudjunk működni olyan kutatási-fejlesztési és innovációs projektekben, melyek az építőipar valamely területére fókuszálnak és az egyetem szellemi bázisára. Továbbá a Szabadics Zrt. gyakorlati tapasztalatára építve valósíthat meg olyan projektet, melynek eredménye lehet valamilyen újdonság erejével ható termék vagy eljárás. A harmadik - leginkább hosszú távúnak tekinthető - cél, hogy a gyakorlati képzés tapasztalatainak figyelembe vételével tudjunk megfogalmazni olyan javaslatokat, melyeket az egyetem be tud illeszteni az oktatási programjába. Leginkább pont emiatt az iteráció miatt több ez az együttműködés, mint a duális képzés, hiszen a felek között sokkal intenzívebb és intézményesítettebb kommunikáció tud kialakulni” – magyarázta az elnök.

 

 

Kemény Tibor, a Szabadics Zrt. mélyépítési divíziójának projektvezetője az egyetemi előadások megtartása mellett gyakorlati órák alkalmával

valódi, folyamatban lévő projekt helyszínek látogatását vezeti, ahol a hallgatók élőben is láthatják az előadásokon elhangzott munkákat mély, magas, víz, - és szerkezetépítés terén.

„Bízunk benne, hogy a program sikerén felbuzdulva ezt a következő években tudjuk szélesíteni” - fűzte hozzá Kovács Tamás. A Szabadics Zrt. törekvései arra irányulnak, hogy a vállalat vonzóvá váljon, mint jövőbeli munkáltató a hallgatók számára.

Galéria

AktuálisSzabadics Zrt.Pécsi TudományegyetemPécsegyüttműködésoktatás

Hírlevél

Hirdetés