2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Kalotaszeg talán legszebb templomát újították fel
MTI

Kalotaszeg talán legszebb templomát újították fel

magyarepítok.hu, MTI

2023.10.02. 11:47 - Móré Levente

Vasárnap, hálaadó istentisztelet keretében átadták Körösfő felújított templomát, amely a magyar kormány, az Erdélyi Református Egyházkerület és a helyi gyülekezet összesen mintegy 36 millió forintos támogatásával épülhetett újjá.

Hirdetés

A kerítés, a járda, az orgona és az imaterem is megújult a körösfői templomban, amelyet a Magyar Kormány, az Erdélyi Református Egyházkerület és a helyi gyülekezet közösen finanszírozott.

 

 

Kalotaszeg a templomépítészet szempontjából az egyik legegységesebb arculatú magyar tájegység. A többségében református templomok szinte kivétel nélkül középkori építésűek, bár épp az egyik legszebbként számon tartott körösfői 1690 körüli: a török időkben megsemmisült ugyanis a középkori elődje. Jelenlegi formáját az 1833–34-es bővítés során nyerte el, két római kori szarkofágot is ekkor falaztak be a templom déli kőkerítésébe.

 

 

A karcsú, négy fiatornyos, tetőszoknyás-fatornácos tornyú, keletelt református templom a falu feletti dombtetőre épült. Eredeti, íves körítőfala a mai napig őrzi a középkori templom hangulatát, belső tere ezzel szemben igen gazdagon díszített: a 17-18. századi festett fakazettás mennyezete alatt díszesen faragott, festett szószéket és 1841-ben állított, festett orgonát is találunk. A templom értékes kincsei közé tartoznak a régi kalotaszegi varrottasok, amelyek uralják a teljes templomteret.

AktuálisKörösfőKalotaszegtemplomfelújításErdély

Hírlevél

Hirdetés