2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Tájba illeszkedő, túlzások nélküli, korszerű építmény viszi Sopron jó hírét
Fotók: Varga-Fekete Dániel/magyarepitok.hu és Építőipari Mesterdíj Alapítvány

Tájba illeszkedő, túlzások nélküli, korszerű építmény viszi Sopron jó hírét

magyarepitok.hu

2024.04.15. 17:50 - Hegedűs Gergely

A WHB és a FÉSZ konzorciuma által kivitelezett soproni uszodában immár tábla hirdeti az építési projekt minden szempontból sikeres megvalósítását.

Hirdetés

Sopronban április 12-én felavatták a Lőver uszoda kivitelezéséért elnyert Építőipari Nívódíj emléktábláját, amelyet a komplexum a 2023-as évben a Középület/sport és szabadidős építmény kategóriában érdemelt ki. A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. által kivitelezett beruházásban egy bruttó 11600 négyzetméter alapterületű, többfunkciós fürdő- és uszodakomplexum jött létre, amelynek tervezője a Közti Zrt. volt.


A különleges kihívásokat is sikerrel kezelték

A pénteki átadón Peterka Attila, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. stratégiai igazgatója emlékeztetett, a kivitelezést végző konzorcium 2019 áprilisában vette át a munkaterületet: „Két év alatt mind a tervezését, mind a kivitelezését tekintve egy olyan minőségi projektet sikerült megvalósítani,  melynek során egy nemzetközi szintű uszoda épült újjá.”

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Elmondta, a munkálatok az 1970-es években épült uszoda bontásával indultak.

„A kivitelezés során olyan sajátos követelmények megfelelő kezelésére is ügyeltünk, mint a korábbi olajszennyezés megszüntetése; az alapozási sík kavicscölöpözéssel való megerősítése; illetve a 40 méteres távolságot áthidaló ragasztott fa tetőszerkezet megvalósítása."


A medencék mellett szaunák, gőzkabinok és kondicionáló terem is épült

Beszédében Peterka Attila a beruházás főbb paramétereit is bemutatta. Eszerint az új uszodában megépült egy FINA-minősítésű, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medence 1270 ülőhelyes lelátóval, két tanuló medence, egy melegvizes merülőmedence, egy melegítő medence és egy jakuzzi; valamint szaunák, gőzkabinok és kondicionáló terem is. A medencék közös üvegfalakon keresztül természetes fénnyel megvilágított térben, egymás mellett találhatóak.

A beruházás során a kivitelezők elvégeztek 50 ezer köbméter földmunkát, felhasználtak 1500 tonna betonacélt, 110 tonna acéltartószerkezetet, 12 ezer köbméter betont és 1150 köbméter fa és ragasztott faszerkezetet, valamint 6000 négyzetméter üvegfelületet. A kivitelezés része volt az 5500 négyzetméter parképítés és a szükséges mennyiségű parkoló kialakítása.


A szakmai elismerésen túl a felhasználók elégedettsége a legfontosabb

Az avató ünnepségen Khaut András, FÉSZ Zrt. igazgatóság elnöke elárulta, boldogsággal tölti el, hogy a szakmai zsűri a rangos elismerést, mint egyfajta építészeti Oscar-díjat az épületnek odaítélte. „Ugyanakkor azt gondolom, hogy a szakmai díjon túl az egyik legfontosabb dolog, hogy a sportolók, a városba látogatók, vagy az egészségükért tenni akarók is elégedettek legyenek” - tette hozzá.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


A rendezvényen köszöntőt mondott Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is. Hangsúlyozta, a soproni gyerekek és sportolni vágyók XXI. századi körülmények között űzhetnek vizes sportokat, emellett a város a hazai és nemzetközi vizes sportok egyik igazi találkozópontjává vált. „A komplexumban egymásnak adják a kilincset  úszó olimpiai bajnokaink, és viszik jó hírét városunknak” – fogalmazott a politikus.


Jó színvonalon, túlzások nélkül valósult meg

Az Építőipari Nívódíj tavaly decemberi átadóján nyilvánosságra hozott elemzésében a szakmai zsűri azt emelte ki a projektről, hogy a terület kialakítása szerencsés módon igazodik a lejtős terephez, és a sok zöld telepítésével jól illeszkedik a hangulatos soproni tájba.

„A medencecsarnok nagy üvegfelülettel határolt, 42 méter fesztávolságú ragasztott faszerkezetű tartókkal fedett, 1300 fős lelátóval ellátott impozáns térben helyezkedik el.

A közlekedési útvonalak áttekinthetőek, kényelmesek, szakszerűen kialakítottak. Az akadálymentesítést felvonók alkalmazásával oldották meg. A minden tekintetben korszerű létesítmény jó színvonalon, túlzások nélkül valósult meg” – olvasható az összegzésben.

Galéria

AktuálisWEST HUNGÁRIA BAU Kft.SopronÉpítőipari NívódíjuszodaépítésFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.

Hírlevél

Hirdetés