2024.07.02, Kedd
Vízbiztonsági kihívások, avagy mit ért a Pureco ESG alapú mérnökszolgáltatáson?
Borítókép: magyarepitok.hu / Erdei Mihály, Illusztrációs képek: Pureco Kft.

Vízbiztonsági kihívások, avagy mit ért a Pureco ESG alapú mérnökszolgáltatáson?

magyarepitok.hu

2024.05.31. 11:21 - Móré Levente

Komoly szakmai tudását vetette latba ESG jelentésének elkészítésénél a Pureco Cégcsoport, a tapasztalataikból pedig most más is profitálhat.

Hirdetés

Az egészséges víz biztosítása csak a megfelelő infrastruktúra kialakításával és hosszú távú fenntartásával lehetséges. Ez a társadalom fejlettségének, a fenntartható életnek egyik fokmérője, a vízbiztonság és ellátásbiztonság mértéke is egyben. Ennek is köszönhető, hogy műszaki-tervezési prioritássá lépett elő csapadékvizeink kezelése a megfelelő mennyiségű és minőségű víz biztosítása, környezetünk védelme érdekében szennyvizeink tisztítása, a biodiverzitás erősítése és a szennyezés csökkentése érdekében. A körforgásos gazdaság elérése érdekében pedig a velük való gazdálkodás támogatása; összességében a klímaváltozásra adott gyors és hatékony megoldások előnyben részesítése.

A víziközmű infrastruktúrával és a hozzá szervesen kapcsolódó csapadékvíz-gazdálkodással foglalkozó Pureco Kft. sikerrel abszolválta első önkéntes ESG (Environmental – környezeti, Social – társadalmi és Governance – irányítási) jelentését, amelynek köszönhetően a BÉT50 tagjaivá választották a vállalatot 2023-ban. Mint írták:

„ez is bizonyítja fenntarthatósági elköteleződésünket, Tapasztalatainkat pedig cégcsoporton belüli tanácsadói csapatunk készséggel megosztja partnereivel és ügyfeleivel.”

 

 

Felkészülés az ESG jelentéstételi kötelezettségre

A műszaki szabványok mellett a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés a mérnökök elsődleges feladata a tervezés során. Ez azonban önmagában nem elég: a beruházói szándék, azaz a versenyképesség, a hatékonyság és a gazdaságossági követelmények maximális figyelembevétele mellett a tervezési koncepciónak a Green Deal (az EU környezetvédelmi cselekvési terve) céljait is tükröznie kell.

Új vállalati gondolkodást kívánó ESG jelentéstételi kötelezettség és további, nem pénzügyi jelentések léptek be a gazdasági társaságok életébe, amelyekről hazánkban 2024. elején született meg a törvény. Ugyan a kötelező jelentéstétel még csak a nagyvállaltokat érinti, a rendszer összetettsége miatt komoly feladat az új keretrendszer betartása, így a kisebb vállalkozásoknak is el kell kezdeniük a felkészülést.

 

 

ESG alapú mérnökszolgáltatás?

Amennyiben egy vállalat a csapadékvíz-hasznosítás, az alternatív vízforrások, vagy épp a víz-újrahasznosítás területen tevékenykedik, esetleg ilyen irányú, az ESG és a TAXONOMIA (a 2015-ös történelmi ENSZ-csúcstalálkozón rögzített 17 célkitűzés) keretében szabályozott beruházási szándéka van, a Pureco rendelkezésére áll tapasztalt mérnökeivel, hogy segítse az ESG elvek érvényesülését a mérnöki tevékenységek során.

Miközben az optimális, fenntartható megoldásokkal elkerülhető a jelentős környezeti károk okozása, a változó körülményekhez történő alkalmazkodással a versenyképesség is növelhető. Mindegy, hogy a beruházást előkészítő műszaki tervek, szennyvíztisztítási technológiák vagy csapadékvíz-újrahasznosítás a feladat, a nagyrészt eltékozolt természeti erőforrásunk, a víz hasznosítása további lehetőségeket is feltárhat.

Korszerű és fenntartható megoldásokat kell tudni nyújtani a pozitív szemlélet megerősítéséhez, és a hatékony lépésekhez. Ennek támogatása az ESG alapú mérnökszolgáltatás, amelyet a Pureco Cégcsoport minden vizes beruházásnál segíteni tud eddigi tapasztalataival.

 

 

AktuálisPureco Kft.vízgazdálkodásESGivóvízszennyvízfenntarthatósági jelentésfenntarthatóság

Hírlevél

Hirdetés