2024.03.29, Péntek
Eltévedt hódokat mentett kivitelezés közben a Penta
(fotók: FCSM)

Eltévedt hódokat mentett kivitelezés közben a Penta

mti, Fővárosi Csatornázási Művek

2017.11.07. 11:50 - Hegedűs Gergely

A rossz irányban menekülő védett állatokat egy időre elkábították, végül egy Duna-parti ártéri erdőben engedték őket szabadon.

Hirdetés

Nemrég Budapesten megkezdődött a ferencvárosi szivattyútelepről a Dunába vezető, nyolc méter mélyen húzódó záporvízcsatorna felújítása a Penta Kft. kivitelezésében. A gödöllői székhelyű cég szakemberei a munkák során nem mindennapos kihívással találták szemben magukat, a csatornában ugyanis hódokat találtak. A védett állatnak minősülő hódok menekülni próbáltak a munkazaj elől, ám rossz irányt választottak, ezért már nem tudtak önállóan kijutni a folyóhoz.

A Penta szakemberei értesítették a beruházó Fővárosi Csatornázási Műveket (FCSM), majd maguk is részt vettek a két csaknem 20 kilogrammos állat mentésében.  Az FCSM a Fővárosi Állat- és Növénykerttől, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától kért segítséget a hódok gyors kimenekítéséhez.


Szakszerű mentés zajlott a csatornában

A sötét csatornába leereszkedő szakemberek rövid időre távolról beléjük lőtt injekcióval kábították el a hódokat. Ekkor arra is kellett figyelni, hogy azokban a percekben, amíg altató nem fejti ki a hatását, az állatok ne menjenek vissza a vízbe, akkor ugyanis a tüdejükbe lélegezhették volna a vizet.

Az állatokat elkábulásuk után egy zsákba helyezték, majd ebben biztonságban a felszínre emelték. Miután mindkettő egészségesnek bizonyult, a nemzeti park munkatársai elszállították, és egy Duna-parti ártéri erdőben visszaeresztették a természetbe az állatokat.


Hogyan telepedtek vissza a 19. században kipusztult hódok?

Régebben a Kárpát-medencében teljesen közönséges állatnak számított a hód, a túlzásba vitt vadászata miatt azonban 1865-re kipusztult. 1996 és 2008 között összesen 234 eurázsiai hódot engedtek szabadon Gemencen, a Hanságban, a Tisza mentén és a Drávánál.

A visszatelepítés sikeres volt, ma becslések szerint több mint ezer hód él országszerte. Mára annyira hozzászoktak az ember közelségéhez, hogy a Dunán könnyen találkozhatunk velük, akár a lakott területeken is felbukkannak.

Galéria

Penta Általános Építőipari Kft.Vízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés