2024.04.20, Szombat
400 gyerek járhat az ország első passzívház óvodájába
tervlap.hu

400 gyerek járhat az ország első passzívház óvodájába

tervlap.hu

2016.08.29. 17:03 - Antal Zsófia

Passzív minősítést kapott a 13. kerületi óvoda, amely több mint 700 millió forintból épült meg. Építésekor arra törekedtek, hogy az épület hőveszteségét minimalizálják, és hasznosítják a belső hőforrások energiáit is.

Hirdetés

Két év alatt elkészült a legnagyobb magyarországi passzívház minősítésű gyermekintézmény, a Meséskert Óvoda. A 400 férőhelyes óvodát az Archikon Építésziroda tervezte, korábban szintén az ő projektjük volt az angyalföldi passzívház.

A napokban átadásra kerülő Meséskert Tagóvoda helyén, a Kassák Lajos utcában korábban is óvoda volt, de az a létesítmény szerkezetileg és térszervezésében is elavult. A 2500 négyzetméteres új épület extra hőszigeteléssel, magasszintű gépészeti megoldásokkal, azaz felületfűtéssel és komfort szellőzéssel rendelkezik, hűtését levegő-víz hőszivattyú biztosítja. A passzívházzal járó tiszta, pollenmentes levegő előnyt jelent a gyerekeknek.

A 16 csoportszobás, kétszintes óvoda kivitelezést a XIII. kerülti önkormányzat megbízásából a miskolci székhelyű FK Raszter Építő Zrt. végezte el, 728 millió forintból. A földszinti csoportszobák közvetlen kertkapcsolattal rendelkeznek. Mindkét szinten két 60 négyzetméteres tornaterem épült, a második emeleten pedig a fejlesztőszobák és sószoba mellett egy nagyméretű játszóterasz is létesült.

Galéria

Energetikaépítőipari cégekpasszívházóvodafejlesztésAngyalföldFK Raszter Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés