2024.06.13, Csütörtök
Nyáron hűsít, télen olcsó: sikeres az angyalföldi passzívház

Nyáron hűsít, télen olcsó: sikeres az angyalföldi passzívház

kozszolgaltato.bp13.hu

2015.12.19. 16:59 - Hegedűs Gergely

Gáz helyett hőszívattyúk és földhőszonda fűti a 100 lakásos budapesti házat, ami Közép-Kelet-Európa első nagyléptékű passzívházaként nyert díjat.

Hirdetés

A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton a FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség első díját, továbbá a környezettudatos építés kategória első díját Budapest XIII. kerületi önkormányzat kapta a 100 lakásos passzívház pályaműért.

Az indoklás szerint már a Magyar Építő által kivitelezett ház tervezése során olyan megoldásokat alkalmaztak, amelyek az épület hőveszteségét minimalizálják, hőnyereségét pedig maximalizálják, miközben figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját.

Az épület energiafogyasztási szempontból kiemelkedően úttörő beruházás, az első nagyléptékű minősített passzívház Magyarországon és a környező közép-kelet-európai régióban.

A lakók visszajelzése is egyértelműen pozitív, elsőként a jó komfortérzetet kiemelve. A nyári időszakban az árnyékolók használatával még a legnagyobb melegben sem emelkedett a lakásokban a hőmérséklet 25-26 fok fölé.

Az épületbe nincs bekötve a gáz, nincsenek kazánok, kémények. A fűtést és a melegvíz-ellátást hőszivattyúk biztosítják, amelyeket 20 földhőszonda lát el. A szellőztetőrendszer állandó levegőkeringetésének köszönhetően kétóránként cserélődik a levegő, a használt levegő hőjét nagyrészt a friss levegő felfűtésére használják. A bérlők a fűtésért évente 15-20 ezer forintot fizetnek, a ház beruházása 2,3 milliárdba került.

(kép: http://13.kerulet.ittlakunk.hu)

Technológiapasszívház

Hírlevél

Hirdetés