2024.06.17, Hétfő
Hulladékhasznosító erőmű épül és új energetikai pályázatok nyílnak rövidesen
mnnsz.hu

Hulladékhasznosító erőmű épül és új energetikai pályázatok nyílnak rövidesen

MTI

2017.01.19. 09:54 - Antal Zsófia

Lakóépületek, valamint vállalkozások, önkormányzatok és közintézmények összesen több mint 350 milliárd forint támogatásra pályázhatnak az energetikai korszerűsítés érdekében, már az év első felétől.

Hirdetés

Több mint 200 milliárd forint visszatérítendő támogatás jut lakóépületek energetikai korszerűsítésére, az állami fenntartású közintézmények számára pedig 150 milliárd forintnyi pályázat indul a következő hónapokban - jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára Budapesten a Széchenyi Programiroda információs napján.

Ismertette: a lakóépületek energetikai korszerűsítésére a központi régióban 100, a központi régión kívül 105 milliárd forint jut. A 0 százalékos kamatozású, 90 százalék intenzitású pályázatok segítségével akár a felére is csökkenthetők a rezsiköltségek. Szinte mindenre pályázni lehet, amivel csökkenthető az energiafelhasználás. A keretösszeg mintegy 50 ezer ingatlan korszerűsítésére lehet elegendő, a támogatási érték felső határa lakóházak esetén 10 millió, lakások esetében 7 millió forint.

 

A megújuló energia kiemelt szerepet kap

Nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, önkormányzatok és közintézmények számára is biztosítanak visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatást energetikai korszerűsítésekre. Több pályázat indul a megújuló energia támogatására, így például gazdasági társaságok napelemparkok létesítésére visszatérítendő, nulla százalék kamatozású támogatáshoz juthatnak. Szabó Zsolt szerint 2020-ra a megújuló energia részaránya elérheti a kormány által vállalt 14,65 százalékos arányt a teljes energiafelhasználáson belül.

A központi régióban kiemelt beruházásként, 50 milliárd forintból új erőmű épül a következő 5 év során. A hulladék és szennyvíziszap energetikai hasznosítására épülő üzem működtetése sem a lakosságot, sem az önkormányzatokat nem terheli.

 

Egy intézmény akár több programban is pályázhat

Az államtitkár felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy a közeljövőben megemelt kerettel újra megnyílik a VEKOP energetikai programcsomagja, a távhőszolgáltatás olcsóbbá tételét pedig 50 százalék intenzitású, 45 milliárd forintos keretösszegű pályázatokkal segítik.

Szabó Zsolt figyelmeztetett a támogatások átgondolt felhasználására, így például az iskolák állami fenntartású, önkormányzati tulajdonú intézményként akár több program kiírásaira is pályázhatnak. Valamennyi pályázat megnyílik az év első felében, a szerződéskötések várhatóan 2018 tavaszáig lezárulnak. A most induló pályázatok részletei a Széchenyi Programiroda honlapján lesznek elérhetők.

EnergetikapályázatoknapenergiaVEKOPNemzeti Fejlesztési Minisztériumújrahasznosítás

Hírlevél

Hirdetés