2024.03.29, Péntek
Geotermikus hőerőmű épül Mosonmagyaróváron
(illusztráció)

Geotermikus hőerőmű épül Mosonmagyaróváron

kozbeszerzes.hu, eu-fire.hu, kisalfold.hu

2017.04.11. 11:47 - Antal Zsófia

A város távfűtő rendszere nagy részben átáll majd a termálvízből nyert energiára egy maximum 10 megawattos ellátórendszer segítségével, amely a gázfelhasználás jelentős hányadát kiváltja.

Hirdetés

Mosonmagyaróvár jelenlegi távhőrendszere földgázt használ fűtőanyagként. A hőerőmű létrehozására alakult projektcég többségi tulajdonosa, az EU-FIRE Kft. honlapjának tájékoztatása szerint az állami támogatásból megvalósuló projekt célja, hogy egy új, megújuló geotermikus energiát hasznosító hőközpontot csatlakoztassanak a meglévő elsődleges távhőellátó vezetékhez. A távfűtő rendszert ezáltal nagy részben geotermikus üzeművé alakítják, ellátják az alap hőszükségleteket, csúcsidőben pedig gázkazán tud rásegíteni a rendszerre.

A geotermikus hőközpontot a város dél-nyugati részén tervezik megvalósítani. A létesítmény egy 10 MW maximum kapacitású geotermikus hőellátórendszert, és az összes szükséges kiegészítő berendezéseket foglalja magába. A projekt főbb lépései a következők:

  • Termelőkút fúrása
  • Visszasajtoló kút fúrása
  • Hőközpont tervezése és létrehozása
  • A hőközpont csatlakoztatása a meglévő elosztó hálózathoz
  • A kutak és a hőközpont közötti csőrendszer megépítése
  • A meglévő elosztó hálózat bővítése

A Közbeszerzési Értesítőben néhány napja jelent meg az ajánlattételi felhívás a kitermelő kút fúrására, melynek mélysége várhatóan 2300 méter lesz, és egy háromezer négyzetméteres területen jön létre. Az ajánlattétel határideje május 19.

Energetikageotermikus energiaMosonmagyaróvárgeotermális kútfúrás

Hírlevél

Hirdetés