2023.12.07, Csütörtök
Már folyamatban van a főváros 40 milliárdos energetikai beruházása

Már folyamatban van a főváros 40 milliárdos energetikai beruházása

mti

2018.06.06. 08:00 - Hegedűs Gergely

Három év alatt 51 kilométernyi vezeték épül meg, több tízezer belvárosi lakást juttatva távhőhöz. A Városliget múzeumai, a Puskás-stadion és az állatkert is ebből nyer majd a fűtést.

Hirdetés

Az Erzsébet hídon átmenő távhővezeték kiépítésével megkezdte a Főtáv Zrt. a budapesti belváros bekapcsolását a távfűtésbe. Mitnyan György, a társaság vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót a kéménymentes belváros elnevezésű programról, mely a meglévő vezetékhálózatot bővíti.


Az első ütem tavasszal zárul

A vezérigazgató hangsúlyozta, a távfűtés szélesebb körű használata érzékelhetően csökkentené a légszennyezettséget Budapesten.

A számítások szerint 10 ezer gázfűtéses lakás távhőre állítása évente mintegy 6400 tonna szén-dioxid, valamint 11 tonna egyéb káros anyag kibocsátását akadályozná meg.

A tervek szerint a Főpolgármesteri Hivatal V. kerületi épületében az idén decemberben elindulhat a távfűtés. Az első lépésben csaknem 5 milliárd forintos beruházás jövő tavaszi teljes befejezése után újabb belvárosi fogyasztók kapcsolódhatnak rá a fővárosi távhővezeték-rendszerre.


Az állatkert és a Puskás is bekapcsolódik

A következő lépésben 2022-re összekötik a külvárosi területeken található szigetszerű hőkörzeteket, az így létrejövő gyűrűből pedig elérhető lesz az V., VI., VII. és VIII. kerület egy része. „Mindezek eredményeként több tízezer belvárosi lakás csatlakozhat a fővárosi távhőhálózatra” - ismertette a vezérigazgató.    

Az ehhez szükséges 51 kilométernyi vezetékpár 2021-ig megépül, a kapcsolódó létesítményekkel együtt a becsült költség nettó 40 milliárd forint. Arról, hogy a főváros mely pontjait érinti a vezetékek lefektetése, ebben a cikkünkben írtunk. Eszerint a fejlesztés a Kispestet Angyalfölddel összekötő távvezeték északi 1-es (E1) szakaszával kezdődik meg a SADE Kft. és francia anyacége, illetve a Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a fejlesztést uniós és saját forrásból finanszírozza majd a távhőszolgáltató, és ez az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb fővárosi energetikai beruházása lesz.

A tervek között szerepel újabb középületek ellátása is, csatlakozhat a rendszerhez a többi között a Fővárosi Állat- és Növénykert, a városligeti múzeumok, valamint a Puskás Ferenc Stadion és a környékén található ingatlanok.

Duna Aszfalt Zrt.EnergetikamélyépítéstávhőAngyalföldSade-Magyarország Mélyépítő Kft.Kispest

Hírlevél

Hirdetés