2024.03.19, Kedd
Három új gázerőmű épül Magyarországon, ismertté váltak a helyszínek
illusztráció - mert.mvm.hu

Három új gázerőmű épül Magyarországon, ismertté váltak a helyszínek

magyarepitok.hu

2023.03.13. 10:49 - Hegedűs Gergely

Tiszaújvárosban kettő, Visontán egy erőművi blokk létesül; a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év.

Hirdetés

Elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére - adta hírül az Energiaügyi Minisztérium (EM) a kormány múlt heti bejelentéseivel összhangban. 

Az MVM Csoport nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére a Borsod és Heves vármegyei helyszíneken.

A most ismertetett tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 MW teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 MW teljesítményű blokk létesül. A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5.200, míg a mátrai 3.800 GWh villamos energiát termelhet majd.

A közlemény hangsúlyozza, a fejlesztésekben a környezetvédelmi előírásoknak teljes körűen eleget téve, ésszerűen hasznosulnak már meglévő infrastruktúrák. Így például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg. A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év.


Az energifüggőség csökkentése is a célok közzött

Az EM összegzése úgy fogalmaz, a Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyén összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet a növekvő áramigények kiszolgálására. "A fejlesztések hozzájárulnak a beruházás-ösztönzést és munkahelyteremtést középpontba helyező iparpolitikai célok eléréséhez, a belföldi áramtermelés fokozásával erősítik Magyarország energiaszuverenitását. A korszerű létesítmények lehetővé teszik a földgáz és hidrogén hatékonyabb, a megújulók nagyobb arányú hasznosítását" - írja a közlemény.

Hozzáteszik, a tervezett blokkok több ezer megawatt napelemes kapacitás rendszerbe kapcsolását alapozzák meg. Bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is. További érvként megemlítik, hogy az időjárásfüggő megújulók széles körű hasznosításához megfelelő mennyiségű kiegyenlítő kapacitás is szükséges.

Mindezek mellett a kombinált ciklusú gázturbinás (ún. CCGT) erőművek előnyeként azt is leírják, hogy viszonylag gyorsan megépíthetők, hatásfokuk kiemelkedően magas, fajlagos szén-dioxid kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható.

EnergetikaerőműTiszaújvárosVisontagázerőmű

Hírlevél

Hirdetés