2024.04.20, Szombat
A jövő évi csok keret az idei kétszerese lesz
ingatlankereso.info

A jövő évi csok keret az idei kétszerese lesz

MTI

2016.11.10. 15:02 - Antal Zsófia

A kormány 2017-re 211 milliárd forintot különített el otthonteremtési célra, eközben az OTP-nél csokot igénylők száma elérte a tízezret.

Hirdetés

Egyre nagyobb az érdeklődés az otthonteremtési támogatások, így a tavaly július óta igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt. Ezért a kabinet a jövő évi büdzsében 211 milliárd forintot, az idei összeg kétszeresét különítette el erre a célra - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság - és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön.

Az államtitkár a Pest megyei Üllőn Kovács Antallal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesével közösen köszöntötte a pénzintézet tízezredik csok-igénylőjét. A háromgyerekes házaspár új üllői házához 10 milliós vissza nem térítendő támogatást (csokot) és 10 milliós kedvezményes hitelt kért és kapott. A csokot a kormány adja, de a bankok folyósítják, amelyek közül a folyósítás volumenét tekintve kiemelkedik az OTP; ezért jutott el a pénzintézet a tízezredik ügyfélig - emelte ki Novák Katalin.

Az otthonteremtési támogatások tavaly júliusi bevezetésétől idén szeptember végéig 30 ezernél is több család igényelt csokot, 67,3 milliárd forint értékben. Ez alatt az időszak alatt a folyósított kamattámogatott hitelek összege elérte az 54,4 milliárd, míg az áfa-visszatérítéseké a 15,6 milliárd forintot.

Novák Katalin azt is kiemelte, hogy a támogatás feltételeinek szeptemberi könnyítése máris érezhetően növelte a kedvezmény iránti érdeklődést, különösen az új építésű lakásokat keresik egyre többen, négyszer annyian, mint tavaly ilyenkor. Ennek hatására mind több új lakás épül: az év első kilenc hónapjában két és félszer többen folyamodtak a szükséges engedélyekért, mint tavaly ilyenkor.

GazdaságCSOK

Hírlevél

Hirdetés