2024.05.19, Vasárnap
Bővült a CSOK-ra jogosultak köre

Bővült a CSOK-ra jogosultak köre

MTI

2016.09.06. 12:36 - Antal Zsófia

Többek között már a tervezőasztalról értékesített ingatlanokat is bevonták az igénylésbe, és a gyerekek figyelembe vétele esetén is könnyítettek. Az új szabályok az azokat tartalmazó kormányrendelet megjelenésével élesednek.

Hirdetés

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK) jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet az igénylésnél - jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.

A részletes szabályokat tartalmazó kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben; a bankok azután fogják alkalmazni az új feltételeket.

A változtatások a következők:

  • Osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a támogatás folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul. Ha a tulajdonosok egymással használati megosztási megállapodást kötnek, nem is kell társasházzá nyilvánítani az épületet.
  • Az igénylésnél 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket, függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanul vagy sem. Eddig csak akkor lehetett figyelembe venni 25 éves korig a gyermeket, ha felsőoktatásban tanult, egyébként pedig csak 20 éves korig volt erre lehetőség.
  • A magzatot már 12 hetes korától figyelembe lehet venni a korábbi 24 helyett.
  • Ha egy gyermek mindkét szülőjét elveszíti, ezentúl a gyámja is igényelheti a csokot, feltéve, hogy a gyámság már egy éve fennáll.
  • Már az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhető a csok, az ingatlan használatba vétele előtt.
  • Azok is igénybe vehetik a csokot, akik szolgálati lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek: rájuk erre az időszakra nem vonatkozik majd a bentlakási kötelezettség.
  • Az építőközösségek is jogosultak a jövőben a csokra.
  • Ha elhunyt az igénylő, akkor egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a csokos ingatlanon anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

Novák Katalin hangsúlyozta, a változtatások célja az, hogy még több magyar családnak tudják támogatni az otthonteremtését. Hozzátette: júliusban 20 százalékkal nőtt a befogadott igények száma az előző hónapokhoz képest, és 16 százalékkal volt több az érdeklődő.

Az év első hét hónapjában 14.240 igénylést nyújtottak be, összesen 38,3 milliárd forint értékben – ismertette Dömötör Csaba. Szólt az új lakások építése esetén visszaigényelhető áfáról is: azt mondta, jól látszik, hogy a magánépítkezők élnek ezzel, eddig mintegy 10 milliárd forint értékben nyújtottak be visszaigénylési kérelmeket.

Jövőre a kormány 211 milliárd forintot biztosít az otthonteremtési programra. Az államtitkár kiemelte: több mint 70 ezren érdeklődtek a bankoknál, várakozásaik szerint ők igénylőként is megjelennek majd. Arra számítanak, hogy 2017-től fut fel igazán az igénylések száma.

GazdaságCSOK

Hírlevél

Hirdetés