2024.04.16, Kedd
Ilyen lesz a Telekom új székháza
kép: skyscrapercity.com

Ilyen lesz a Telekom új székháza

realista.hu

2016.06.28. 11:03 - Antal Zsófia

A városi működést idézi a Telekom készülő székházának hármas tagolása. Az irodaház belseje egy 2000 négyzetméteres zöld udvart rejt majd.

Hirdetés

Tavasszal kezdődött a Magyar Telekom székház építése a Könyves Kálmán körút és az Üllői út sarkán. A székház terveiről adott interjút a realista.hu-nak Tiba János tervező, a TIBA Építész Stúdió vezetője. Az új ikonikus épület Budapest egyik izgalmas építészeti és urbanisztikai színfoltja lesz. "Az épület léptékéből adódóan egy kisváros lakosságának megfelelő mennyiségű munkahely helyezhető el itt" - mondta a tervező.

Az 57 ezer négyzetméteres, Market Építő Zrt. által kivitelezett székház az ország legnagyobb, egy épülettömbben megvalósuló irodaház fejlesztése. Ugyanakkor Tiba János szerint a dinamikus megjelenésűre tervezett épület hagyja majd érvényesülni a szomszédos Groupama Arénát is.

A helyszín rendkívül jó közlekedési adottságokkal bír, az 1-es villamossal és a 3-as metróval is megközelíthető. Éppen ezért a főbejáratot a metróhoz közeli oldalon helyezik el. A főbejárat előtt részben fedett teret alakítanak ki, amelybe beépül a felső szinteket tartó hét darab 22 méter magas oszlop. Ez az épületet jellemző hármas tagolás első állomása, amely találkozóhelyként funkcionál.

Belépve a komplexum előcsarnoka ("a város főtere") következik. Ebből az elosztótérből közvetlenül elérhetőek az épület legfontosabb részei: az irodaterek, a központi étterem, valamint a konferenciatermek.

A tagolás harmadik eleme a belső udvar, egy 2000 négyzetméteres kert. Ezt az itt dolgozók aktív használatára tervezték.

A realista.hu kérdésére válaszolva Tiba János az utóbbi évek irodaberuházásainak trendjeiből kiemelte, hogy immár mindig törekednek valamely környezettudatos minősítő rendszerrel (BREEAM, LEED) való értékelésre. Erre tipikus példa a szintén a Tiba Stúdió által tervezett Váci Greens irodaház. A Telekom székházról elmondta: egy ilyen méretű ikonikus épület fenntartása drágább lehet egy átlagépületnél, de megfelelő tervezéssel, több figyelem és idő ráfordításával elkerülhetőek a környezetet és a fenntartót is terhelő extra költségek.

Galéria

Wing Zrt.Market Építő Zrt.Mi épül?Magyar Telekomiroda

Hírlevél

Hirdetés