2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Több toronydarut látni, mint bármikor: mire számítanak a befektetők?

Több toronydarut látni, mint bármikor: mire számítanak a befektetők?

magyarepitok.hu

2017.11.21. 16:34 - Szabó Ákos

Hova tart a budapesti lakáspiac? Milyen tényezők befolyásolják legjobban az irodák és a boltok bérleti díjait? Többek között ezt vitatták meg a befektetési szakma képviselői a Portfolio Property Investment Fórum konferenciáján.

Hirdetés

A hazai ingatlanfejlesztés lehetőségeiről esett szó a Portfolio Property Investment Fórum 2017 konferenciáján Budapesten. A már több éve megrendezett találkozó alkalmából az építőipar számára fontos befektetői oldal képviselői is összegyűltek és több panelben is elmondták, hogy milyen trendeket látnak az ágazatban.

Kora délután a fejlesztői és finanszírozói kerekasztalon a tanácsadó és befektetőcégek képviselői mellett több jelentős kivitelező cég is képviseltette magát ingatlankezelő leányvállalata által.

Az ingatlanüzemeltetésben is a munkaerő a kulcstényező

A beszélgetés arról is szólt, hogy mennyire tűnik rózsásnak a helyzet belülről akkor, amikor több toronydarut látni a fővárosban körülnézve, mint bármikor. A szakma szereplői rámutattak a fejlődéssel járó lehetőségekre ugyanúgy, mint az ágazatot érintő aggályokra is, melyek közül elsődlegesen a munkaerőhiányt emelték ki.

Ezzel a mintegy 700 fős szakmai közönség is egyetértett, akik online felületen szavazhattak több kérdés között erről is. Végül mintegy 66% mondta azt, hogy hosszú távon a munkaerőhiány a legnagyobb kockázat az ingatlanfejlesztésben és üzemeltetésben, szemben azzal a csupán 13 százalékkal, akik szerint a munka koncepciójának megváltozása jelenti a legnagyobb kihívást az iparág számára.

 

Sokkot jelentenek a piacnak a növekvő munkabérek

Vágó László, a Strabag Property and Facility Services Zrt. vezérigazgatója szerint az üzemeltetői iparágat jelentősen érinti a költségnövekedés a munkaerőpiacon. A vezető 25-30 százalékos emelkedést lát a bérköltségekben már a kiszolgáló személyzetnél is, a mérnökök esetében pedig 50 százalékos, vagy nagyobb bérigényemelkedésről is beszámolt.

 

A Strabag Property and Facility Services Zrt. által üzemeltette InfoPark C épülete (irodahaz.hu)

Ezt sokként éli meg a piac – mondta el, majd kifejtette, hogy az üzemeltetési költségeket nehezen hajlandóak átvenni és továbbvinni az ügyfeleik. A nyugati piac munkaerőelszívó hatásáról beszélt, amikor példaként elmondta: Magyarországon 600 eurót, Ausztriában 1200 eurót, még nyugatabbra pedig közel 2000 eurót is megkereshet egy takarítónő.

Kifejtette: vannak helyzetek, amikor a bérlők tárgyalnak és megegyeznek, de amikor tenderekre kerül a sor, online licitálással, akkor kisebb „mama-papa cégek” jelentősen alájuk ajánlanak. Azonban a vállalat ezt nem bánja – hosszú távon a fenntarthatatlan árakon dolgozó kisvállalatok nem maradnak meg, ők pedig bevállalható díjakkal tudnak dolgozni.

 

Jelentős bérlakásállomány alakulhat ki a fővárosban

A közönséget arról is megkérdezték, milyen típusú ingatlanba fektetnének be ebben a környezetben. Itt az eredmények jobban megoszlottak: a logisztikai és lakásberuházások nyertek 27, illetve 25 százalékkal, majd a hotelek 20, az irodák pedig 18 százalékot kaptak.

 

A Property Market egyik lakóparkja a BudaParton (budapart.hu)

Dr. Árendás Gergely, a Market-csoporthoz tartozó, a Kopaszi-gátnál új városrészt kialakító BudaPart projektet irányító Property Market Kft. ügyvezető igazgatója a lakáspiacról beszélt ennek kapcsán. A cégvezető elmondta: főként Budapesten, jelent meg ebben a szektorban egy nagyon komoly befektetői réteg, amely pénzének köszönhetően a fővárosban egy nagyobb bérlakásállomány alakulhat ki. Ez a munkaerőpiacnak is jót tehet - tette hozzá.

A szakértő szerint jelenleg a piac ebben a szegmensében az a legfontosabb kérdés, hogy az alacsonyabb lakásépítési áfa (amely jelenleg 5 százalékos, azonban az 2019-től a jelenlegi rendelkezések szerint újra 27 százalékos lesz) megmarad-e.  

 

A panelebeszélgetésben részt vett:

  • Gereben Mátyás, General Manager, CPI Hungary
  • David M Johnston, Senior Director, Head of Advisory and Transaction Services, CBRE
  • Kereskényi Péter, ingatlan, akvizíció és szindikált finanszírozási vezető, Raiffeisen Bank Zrt.
  • Németh Richárd, Partner, BDO
  • Vágó László, vezérigazgató, STRABAG Property and Facility Services Zrt.
  • Ágházi Gyula, CEO, Gránit Pólus Csoport
  • Dr. Árendás Gergely, ügyvezető igazgató, Property Market Kft.

Galéria

Market Építő Zrt.StrabagIparági hírekkonferenciaÁFAúj építésű ingatlanoklakáspiacBudapest

Hírlevél

Hirdetés