2024.03.29, Péntek
Növekvő verseny és átláthatóság jellemezte 2017-ben a közbeszerzést
A KBH-nak otthont adó irodaépület (Fotók: magyarepitok.hu/Bernát Benjámin)

Növekvő verseny és átláthatóság jellemezte 2017-ben a közbeszerzést

magyarepitok.hu

2018.01.23. 15:28 - Szabó Ákos

Az elmúlt évben 45%-kal csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma, miközben a közbeszerzési piac jelentősen nőtt – derült ki a KBH évértékelőjén.

Hirdetés

2017-ben jelentősen növekedett a közbeszerzésen keresztül lefolytatott beruházások mértéke, a kis- és középvállalkozások részvételi aránya pedig rekordszintet ért el – derült ki a Közbeszerzési Hatóság (KBH) sajtótájékoztatóján kedden. Rigó Csaba, a szervezet elnöke kifejtette: a magyar kkv-k által elnyert közbeszerzések értéke a 2016-os 826 milliárd forintról 2017-re közel 1460 milliárd forintra nőtt.

 

Rigó Csaba Balázs (k), a KBH elnöke, Dr. Kovács László (j) a Közbeszerzési Döntőbizottság vezetője

 

Egyre többen indulnak a közbeszerzéseken

„Egyre több vállalkozás gondolja úgy, hogy érdemes elindulni a közbeszerzési pályázatokon” – mondta a KBH vezetője, aki kiemelte: 2017-ben 8811 közbeszerzési eljárást írtak ki Magyarországon, melyek összértéke elérte a 3457 millió forintot. Ez az összeg a hazai GDP mintegy 9,8 százalékát teszi ki, amihez a kkv-k is egyre jobban hozzá tudnak férni – derült ki a bemutatott adatokból.

 

 

2017 az átláthatóság éve volt

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: 2017-ben nőtt a nyílt eljárások száma, elérte az uniós értékhatárt meghaladó közbeszerzések értékének 73 százalékát. Növekedett az egy kiírásra jutó ajánlattevők száma is, és 2016-hoz képest közel felére csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma. Ezek a mutatók azt támasztják alá, hogy 2017-ben tovább nőtt a verseny és az átláthatóság a közbeszerzési piacon – foglalta össze a KBH elnöke.

 

800 millió forintnyi bírságot szabtak ki

A közbeszerzési szervek jelentős hangsúlyt fektetnek a jogkövető magatartás elősegítésére. Ezt többek között a következetes bírságolási gyakorlattal segítik elő: 2017-ben a Közbeszerzési Döntőbíróság 684 jogorvoslattal foglalkozott és mintegy 800 millió forint mértékű bírságot szabott ki.

 

 

Felhívták a figyelmet, hogy a hatóság 2015 novembere óta az eljárások jogszerűségén túl a szerződések teljesítését is vizsgálja, és a Döntőbíróság által kiszabott büntetések mintegy felét ilyen ellenőrzések során vetették ki.

 

A közbeszerzésben is zöld gondolkodásra törekednek

2018-ban is jelentős figyelmet fordítanak a fenntarthatóság támogatására a közbeszerzésekben, ami az építőipart különösen érinti - mutatott rá a KBH elnöke. Most, amikor rekordot dönt az építési beruházások száma, különösen fontos, hogy a hosszú távon használható, környezetkímélő megoldások előtérbe kerüljenek a kivitelezésben – fejtette ki Rigó Csaba.

 

 

Hozzátette: a zöld elveket figyelembe vevő eljárások mind értékben, mind darabszámban növekedtek: 2017-ben 831 alkalommal koncentráltak erre a területre közbeszerzési folyamatok során, összesen több mint 100 milliárd forint értékben.

Iparági híreképítőiparKözbeszerzési Hatósággazdasági elemzés

Hírlevél

Hirdetés