2024.04.24, Szerda
2100 milliárd forintnyi kivitelezési munka indult el hazánkban 2017-ben
Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás, grafikonok: Buildecon

2100 milliárd forintnyi kivitelezési munka indult el hazánkban 2017-ben

magyarepitok.hu

2018.02.22. 12:29 - Szabó Ákos

A mélyépítések értéke megduplázódott, a magasépítési szektorban 22 százalékos a növekvés. A lakásfejlesztések is felpörögtek, de az év végére óvatosabbá váltak a beruházók ezen a területen.

Hirdetés

Sokéves rekordot döntött az építőipar – derül ki 2017 4. negyedévi EBI Építésaktivitási Jelentésből. Az ELTINGA, az ibuild.info és a Buildecon által összeállított mértékadó szakági elemzés kiemeli: tavaly éves összehasonlításban 47 százalékkal növekedett az építőipari kivitelezések értéke Magyarországon, ami 2100 milliárd forintnyi új projektet jelent.

Ezt már a novemberben megjelent EBI-jelentés is előrevetítette: akkor leírták, hogy a 2017 első háromnegyedében elstartolt kivitelezési munkák összértéke már szeptember végére meghaladta a 2016-os összértéket.

 

 

A szakértők adatai most arra is rámutattak, hogy az iparág két fő területe közül a mélyépítés fejlődése volt látványosabb: az út-, közmű- , víz- és hasonló jellegű munkálatok értéke megduplázódott egy év alatt. Eközben a magasépítő szektorban 22 százalékos növekedés volt látható.

 

A lakásberuházások az év első felében pörögtek fel

A lakásépítési beruházások száma is jelentősen megugrott tavaly az összefoglaló szerint. Másfélszeresére bővült a megkezdett kivitelezési munkák összértéke, annak ellenére, hogy az utolsó három hónapban az elmúlt 8 negyedév legalacsonyabb értékét produkálta a szektor.

 

 

Miközben az új lakásépítési beruházások lelassultak az év végére, a lakásátadások felpörögtek.

2017-ben összesen 167 milliárd forint értékben adtak át legalább 4 lakást tartalmazó lakásprojekteket, a következő évben pedig ez a szám tovább növekedhet

- számol be a jelentés.

 

Újjáéledt a hotelfejlesztési piac

Mindemellett a szállodaépítési kedv is kezd magához térni Magyarországon. A korábbi válság okozta alacsony mutatók után 2017-ben 38,7 milliárd forintnyi szállodaberuházás kezdődött el hazánkban. Ezek 73 százaléka Budapestet érintette, a vidék egyelőre alulreprezentált – derül ki a szakértők információiból.

 

 

A jelentés ezen felül felhívja még a figyelmet, hogy 2017-ben az oktatási és kutatás-fejlesztési építkezések különösen jól teljesítettek. Mind a megkezdett építési munkák, mind pedig a befejezett kivitelezések összértéke rekordot döntött a területen. A tavalyi évben 93 milliárd forint értékben vette kezdetét oktatási illetve kutatás-fejlesztési épületekhez kapcsolódó építési munka és 111,5 milliárd forintot tett ki a befejeződött beruházások értéke.

 

Iparági hírekmélyépítésmagasépítéslakásépítésszállodaberuházáskutatás-fejlesztésiparági elemzésoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés