2024.04.19, Péntek
A Mapei mindent megtesz, hogy enyhítse a szakemberhiányt
Fotók: Mapei Kft. (A képen a vállalat központja látható.)

A Mapei mindent megtesz, hogy enyhítse a szakemberhiányt

magyarepitok.hu

2018.03.29. 16:07 - Szabó Ákos

A GKI 12%-os növekedést jósol az építőiparban 2018-ra, ez volt a felütése Markovich Bélával folytatott beszélgetésünknek, aki a Mapei Kft. ügyvezetőjeként jól átlátja az iparágat. A hazai építőanyag-piac egyik vezető vállalata jelentős lépéseket tesz a szakmai utánpótlás biztosításáért.

Hirdetés

Tavaly nagyon jól ment az építőiparnak, gondolom ez a Mapei eredményein is látszott.

Igen, szintén jó évet zártunk 2017-ben, hiszen 27,8 százalékos növekedést értünk el az egy évvel korábbi eredményekhez képest, ami fennállásunk legmagasabb árbevételét jelenti. Persze ez a következetes vállalati stratégia mellett az építési piac növekedésének is köszönhető, hiszen tavaly az áfacsökkentés, a CSOK, valamint a kedvező hitelkonstrukciók egyaránt kedvezően befolyásolták az építési kedvet.

 

Szerinted ez a növekedés folytatódni fog?

Én úgy gondolom, hogy igen, mivel az 5 százalékos áfa továbbra is kedvezően befolyásolhatja az építési kedvet, így

az idei év, sőt még a jövő év is a lakásépítések időszaka lesz.

Egy biztos, hogy a Mapei további növekedést tervez, amit el is fogunk érni, ahogyan a csapatomat ismerem.

 

Markovich Béla

 

Tudomásunk szerint folyamatosan növekszik a vállalatotoknál növekvő dolgozók száma. Hogyan érinti a Mapeit a szakmában tapasztalható munkaerőhiány kérdése?

Bár találkozunk a szakemberhiánnyal az iparágon belül, de szerencsére nem akkor, amikor mi keresünk új kollégákat.

De ahogy beszélgetek kereskedő partnereinkkel, a munkaerőhiány már számukra is súlyos gondokat tud okozni. Az építőipar növekedése miatt a kereskedésekben is létszámbővítésre lenne szükség, de ők is egyre nehezebben találnak igazán jó munkaerőt.

Ez is nagy kihívást jelent, jó munkaerőt találni, de talán még nagyobb kihívás az, hogy a meglévő jó munkaerőt hogyan tartsák meg a cégek.

Erről is tartottunk egy előadást a szervezeti osztályunk vezetőjével az Évindító Kereskedő konferenciánkon, hiszen tudjuk, hogy ez a partnereink számára gond, probléma, mi pedig segíteni szeretnénk ebben is nekik.

Így meséltünk arról is, hogy nálunk milyen juttatások vannak a cégben

és ezek lehetnek akár apróságok is, amik fontosak, és melyek mára talán elengedhetetlenek

– melyek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nálunk nagyon alacsony a fluktuáció. Erre én nagyon büszke vagyok, hogy nálunk szeretnek dolgozni az emberek.

De sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy szakemberhiány van, mégpedig nagyon súlyos, ami ellen mi évek óta igyekszünk tenni és felvenni a harcot vele. Február közepén volt az Országos Szakember Találkozónk, ahol Bruckner László a Nemzetgazdasági Minisztérium Szak- és Felnőttképzési Szabályozási Főosztály főosztályvezetője is elmondta, hogy nagyon feszítő probléma lett a munkaerőhiány. Ezen nem változtat az, amit ez után Koji László az ÉVOSZ elnöke mondott, miszerint sajnos az iskolarendszerből a következő húsz évben sem fog kijönni annyi és olyan felkészültségű szakember, mint amire az építőiparnak szüksége van.

 

A vállalat sóskúti gyára

 

Mit tud tenni ez ellen, vagy ennek a helyzetnek a javításáérta Mapei, mint építőipari segédanyag gyártó és forgalmazó cég? És miért érzitek, hogy nektek kell tenni ezért?

A szakemberek nagyon fontosak a számunkra. Hosszú-hosszú ideje teszünk azért, hogy segítsük őket. Évek óta tartunk nekik szakmai képzéseket, hogy minél inkább megfeleljenek a megrendelői elvárásoknak.

Mintegy 3 éve létrehoztunk egy olyan díjat, melyben a kimagasló építőipari szakmunkát ismerjük el. Ez a Mesterek Mestere Díj, ezzel is szeretnénk segíteni az építőipar kultúrájának fejlődését Magyarországon.

Ezt idén adtuk át harmadik alkalommal, és idén az volt a különlegessége, hogy az Országos Szakember Találkozónkon adtuk át, ahol több mint 850 résztvevő volt jelen.

Egyébként ennek a találkozónak is az a célja, hogy fórumot és fejlődési lehetőséget teremtsünk a szakemberek számára. 25 iparági kiállító volt jelen, akik a szakmabeliek számára számos újdonsággal és csak itt elérhető kedvezményekkel voltak jelen aznap. 3 teremben 15 előadás volt, mely mind a szakemberek munkájának segítségére volt.

Nagyon büszkék vagyunk erre az eseményre, idén is sikerült felülmúlnunk a tavalyi eredményeket, és ez lett év legnagyobb szakember rendezvénye!

Ezzel a rendezvénnyel, és magával a Szakember Közösséggel egy nagy álmom vált valóra, mely sok-sok éve foglalkoztat, de 2016-ban valósult meg, hogy létrehoztuk a Szakember Közösséget, melynek jelenleg már több mint 1000 tagja van.  

A célunk a közösséggel az volt, hogy a résztvevőknek segítsünk több bevételt szerezni, csökkenteni a költségeiket, és fejleszteni a szakmai és cégvezetési tudásukat.

Olyan különböző szolgáltatásokat biztosítunk a tagoknak, mint például a telefon tarifa kedvezmény, vagy a rendkívül kedvező felelősségbiztosítás, az üzemanyag kedvezmény, illetve többek között új termékeink elsőként való kipróbálásának a lehetősége.

A legnépszerűbb szolgáltatásunk a tavaly év elején indított csoportos felelősségbiztosítási programunk, a mesterbiztosítás.

Az idei évben azonban még magasabbra tesszük a lécet, hiszen bővíteni szeretnénk a tagjaink számát, és több új szolgáltatást vezetünk majd be. Ilyen például egy kedvezménykártya, ami jobb beszerzési lehetőségeket ad akár szerszámokra, vagy munkaruhára is. Emellett folytatódik az Ideális Mapei Szakember képzés, ahol a magas szintű szakmai és alkalmazástechnikai képzések mellett kommunikációt, értékesítést és cégvezetést is tanulhatnak a mesterek.

Mindezt azért tesszük, mert a küldetésünk is az, hogy segítsünk. Pontosabban az, hogy

„a fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a tartós, környezetbarát termékeinkkel, megoldásainkkal és minden tudásunkkal segítsük az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában”.

És mi igyekszünk a szakembereket minden tudásunkkal támogatni, amibe ez is beletartozik.

 

Mindez, amit elmondtál nagyon komoly segítséget jelenthet a szakemberek számára, és gondolom, hogy pozitív visszajelzéseket is kaptok. De mi a helyzet az utánpótlással, a diákokkal?

Igen, ez talán még nehezebb helyzet. 2017-ben mutattuk be azt az életpálya modellt, melynek a célja, hogy vonzóbbá tegyük az építő szakmákat. Ennek az volt az alapja, hogy készült egy felmérés 1500 magánember körében, ahol azt kérdeztük, hogy hogy szívesen adnák-e építőipari szakembernek a gyermeküket?

51% felelt kategorikus nemmel. Ekkor úgy döntöttünk, hogy ez ellen tennünk kell, hiszen annak ellenére, hogy valóban egy nehéz, fizikai szakmáról van szó, ennek a szakmának bizony megvan a szépsége. Az, hogy alkotni lehet benne, hogy gyönyörű épületeket lehet létrehozni. Éppen ezért kommunikációs kampány indult az általános iskolások számára az építési szakmák népszerűsítésérért.

Már a tavalyi évben közel 300 továbbtanulás előtt álló diák számára tartottunk előadást 4 általános iskolában, ahol bemutattuk az építő szakmák szépségeit és perspektíváit. Ezt idén is folytatni fogjuk.

Az előadások során viszont rájöttünk arra is, hogy a 13-14 éves gyerekek alig ismerik ezeket a szakmákat, sokról nem is tudják, hogy létezik. Ezért úgy döntöttünk, hogy a programot még korábban kell elkezdenünk, még fiatalabb korban elérnünk a gyerekeket, és elkészítettünk egy mesekönyvet az építő szakmákról óvodások és kisiskolások részére. A kiadvány célja, hogy megismertessük az építő szakmákat a gyerekekkel.

A tapasztalatok nagyon kedvezőek, a könyvet óvodásoknak és általános iskola első osztályosainak adtuk eddig át. Ezt az idei évben is folytatni fogjuk, sőt, terveink szerint elkészül a mesekönyv második része is online változatban, melyben az ágazat újabb részei és munkalehetőségei kerülnek majd bemutatásra.

 

Akkor nem fogtok unatkozni az idei évben, akad bőven teendő.

Bizony, és ez még nem minden, hiszen nagyon sok különböző tervvel készülünk még az idén. Segíteni akarjuk a piacot; a magánépítkezőket, akiknek az otthonaiba bekerülnek a termékeink; a szakembereket, akik beépítik oda azokat; és kereskedő partnereinket is, akik pedig segítenek nekünk abban, hogy a országszerte elérhetőek legyenek a termékeink, és a lehető legtöbb helyre eljussanak.

Mapei Kft.Iparági híreképítőiparszakemberképzésszakemberhiányinterjú

Hírlevél

Hirdetés