2024.04.20, Szombat
Rekordtempóba kapcsolt a mélyépítés a magyar építőiparban
A zalai tesztpálya munkálatai - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Rekordtempóba kapcsolt a mélyépítés a magyar építőiparban

magyarepitok.hu

2018.09.07. 10:49 - Hegedűs Gergely

A 740 milliárd túlszárnyalta az eddigi legmagasabb értéket, a magasépítés ugyanakkor mérséklődést mutat.

Hirdetés

Rekordadatokról számolt be a hazai építőipart elemző EBI Építésaktivitási Jelentés, mely az ibuild.info, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató együttműködésével készült.


Összeségében 15 százalékos a növekedés

A második negyedévről szóló jelentésben az áll, hogy a közelmúltban is rekordokat döntögető mélyépítési szektornak sikerült még egy fokozattal nagyobb sebességre kapcsolnia. 2018 első féléve során ugyanis 740 milliárd forintos összegben indultak el mélyépítési kivitelezési projektek.

Ez az összeg meghaladta az eddigi rekordnak számító 2017-es év mind a két féléves Aktivitás-Kezdés mutatóját, sőt az eddigi legmagasabb értéknek számító 2014 első félévit is sikerült megdöntenie.

A bővülés motorját továbbra is az út- és vasútépítések jelentik.

Az ágazat teljességét vizsgálva is növekedés mutatkozik: az idei első negyedév 667 milliárdja után, a második három hónap során 622 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés-mutató.


A lakásfejlesztők óvatosságára utalnak a számok

Bár az építőipar összességében növekedést mutatott, az építési fázisba lépett magasépítési projektek esetében mérséklődés volt tapasztalható. 2018 első felében 550 milliárd forintos értéken kezdődtek kivitelezési munkák a magasépítési szektorban.  

Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, a lakásfejlesztők óvatosságát mutatja, hogy már az idei év első félévében jóval kisebb összegben indultak el kivitelezések a lakásszektorban, mint 2017 azonos időszakában. Az év első hat hónapjában 153 milliárd forintot tett ki a társasházi lakást fejlesztők által elindított építkezések értéke, ami 2017 azonos időszakához képest 34 százalékos csökkenést jelentett. 

Iparági hírekmélyépítésmagasépítésépítőipariparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés