2024.04.20, Szombat
Rangos díjra jelölték a nyáron átadott újpesti vásárcsarnokot
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Rangos díjra jelölték a nyáron átadott újpesti vásárcsarnokot

ujpest.hu, Magyar Építőművészet, epiteszforum.hu, magyarepitok.hu

2018.10.31. 10:47 - Hegedűs Gergely

A HBM és a Kalotherm által kivitelezett épület az elmúlt 30 év legnagyobb újpesti beruházása.

Hirdetés

A Magyar Építőművészet legutóbbi lapszáma elemző cikkben méltatta az augusztusban átadott Újpesti Vásárcsarnok és Rendezvényközpontot. A Bun Zoltán és Bikki István (Firka Építész Stúdió) által tervezett hatszintes épületet a dömösi HBM Kft. és a budapesti Kalotherm Zrt. kivitelezte.

A képre kattintva galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Évtizedek óta rendezetlen terület újult meg Újpest központjában

Az írásból kiderül, a hatszintes csarnoknak helyt adó Szent István tér megújulásának több lépése is volt. A négyhektáros téren 2010-re készült el a Városháza és az Egek Királynéja római katolikus templom környékének rendezése. Ezt követte a templom plébániaépületének rekonstrukciója, amit 2015-ben adtak át. Abban az évben kezdődött meg az új vásárcsarnok felépítése is, ami az elmúlt 30 év legnagyobb újpesti beruházásának számít.

A beruházás kiindulási pontját adó piactér építményei a 70-es években létesültek, felújításra vagy átalakításra nem voltak alkalmasak.

További fontos körülmény, hogy a felszíni parkolás, szállítmányozás szabályozatlansága miatt parkoló autók gyűrűje vette szinte teljesen körül az építményeket, valamint a rendezetlen szabadtéri pavilonok.


Szennyvízhőből származó energiával fűtik és hűtik

A beruházásnak köszönhetően a teljes üzemi rész a földszint alá került: a felszín alatti két szint ugyanakkor az árufeltöltést és -tárolást, valamint a parkolást is szolgálja. Az árusítóasztalok teljes mennyisége és az árudák egy része a földszinten kapott helyet, a hússzekció, az étkezdék és a nagyobb élelmiszerüzlet az emeleten.

Az egynemű árusító helyeket blokkokba csoportosították, így a szállítási útvonalak nem keresztezik egymást.

A 17 ezer négyzetméteres, klimatizált bevásárlóközpont további fontos hozadéka, hogy egy rendezvényközpont is helyet kapott benne, ami a piaccal együtt egy helyre összpontosítja Újpest közösségi életét.

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A több korszerűtlen építményt kiváltó rendezvényközpont része egy külső tetőkert és lobby is. A területen egy multifunkciós színház- és koncertterem működik 1250 álló- és 521 ülőhellyel, illetve további kistermek (240 fő részére) üzemelnek.

Az épület energiatakarékos szellőző és fűtő-hűtő rendszert kapott, LED-es világítással szerelték fel, a nagy üvegfelületek pedig automatikus árnyékolást kaptak. Emellett az épületben szennyvízhőből származó energiát használnak fel a hűtéshez és a fűtéshez.


A szakma elismerését is kiváltotta

További hír az újpesti vásárcsarnokkal kapcsolatban, hogy az épület bekerült a Média Építészeti Díj (MÉD) legjobb öt jelöltje közé. Az Építészfórum által szervezett MÉD kereteiben a legjobbak listáját egy nemzetközi szaktekintélyekből álló előzsűri állította össze több mint 140 jelentkező közül – írja az ujpest.hu.

Az indoklás szerint a vásárcsarnok megfelel a nemzetközi előzsűri által támasztott kritériumoknak: 

beleolvad épített vagy természetes környezetébe, ugyanakkor jellemző rá az aprólékos tervezés, a formai innováció és a környezettudatosság.

A döntőbe került tervezők a Média Építészeti Díjának november 8-i nyilvános gálaeseményén egy rövid prezentációban mutatják be az általuk tervezett projektet.

Galéria

Iparági híreknívódíjakpiacokÚjpestbevásárlóközpontHBM Kft.Kalotherm Építőipari Zrt.Firka Építész Studió

Hírlevél

Hirdetés