2024.04.20, Szombat
Egy nyaraló és egy templom az Év háza pályázat nyertesei
A dörgicsei nyaraló (sokszinuvidek.24.hu)

Egy nyaraló és egy templom az Év háza pályázat nyertesei

octogon.hu

2018.12.27. 09:00 - Antal Zsófia

A rangos építészeti pályázat egyik főtámogatója a Xella Magyarország volt.

Hirdetés

Idén huszonhárom épület közül választották ki az immár tíz éve megrendezett Év háza pályázat díjazottjait, s két, egyenként félmillió forinttal járó fődíjat is kiosztottak:

  • családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért,
  • az idén először meghirdetett középület kategóriában pedig a budapesti vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplomon végzett felújítás bizonyult a legjobbnak, mely Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros munkája. (A kivitelezést a Laterex Építő Zrt. végezte.)
A vizafogói templomépület (fotó: octogon.hu)

A pályázat főtámogatója családi ház kategóriában a Xella Magyarország Kft., középület kategóriában pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. volt. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírásra, a díjátadót az Építészet Világnapján rendezték meg a biatorbágyi Tóparkban - írja az octogon.hu.

 

Hat épület tervezője kapott különdíjat

  • A Magyar Építész Kamara különdíját Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid és Gaschler Gábor vehették át a veszprémi Historia Hotel Malomkert tervezeséért.
  • A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Csóka Balázs kapta a Budajenői Műemlék Magtár tervezéséért.
  • A középület kategória főtámogatója, a Hella Árnyékolástechnikai Kft. különdíját Visi Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója adta át Varga Tamásnak, a pécsi Onkoterápiás intézet terveiért.
  • A családi ház és lakóépület kategória főtámogatója, a Xella Magyarország Kft. Zöld ház - energiahatékonyság különdíját Kissné Varga Anna Boglárka, a cég alkalmazástechnikai mérnöke adta át Bársony Istvánnak egy Budakeszin épült családi ház tervezéséért.
  • A Prefa Hungária Kft. különdíját Forró Sándor, a cég építésztanácsadója adta át Scherer Mártonnak, a Dudarra tervezett családi házért.
  • A Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíját Botta D. Mihály, az cég ügyvezető igazgatója adta át Varga Tamásnak, a balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia terveiért.

2018-ban a tavaly Ybl Miklós-díjat kapott építészek vettek részt a zsűriben, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát. A zsűri elnöke idén ötödik alkalommal Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke. Társelnökök Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora voltak. Az zsűri tagjai Tóth Balázs, építész az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, valamint Dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense, illetve a 2017-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek: Bata Tibor, Demeter Nóra, Kovács Csaba, Varga Csaba és Vonnák Jánosné Tanos Márta.

Iparági híreknívódíjakXella Magyarország Kft.

Hírlevél

Hirdetés