2024.07.13, Szombat
Ausztriai börzéken csábítja haza a szakembereket az ÉVOSZ
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Ausztriai börzéken csábítja haza a szakembereket az ÉVOSZ

mti, magyarepitok.hu

2019.02.21. 09:56 - Hegedűs Gergely

A rendezvények mellett az ágazatot támogató források gyorsításáról is beszélt a szövetség elnöke.

Hirdetés

"Az építőipar teljesítménye hónapról-hónapra javul, az idén 15 százalékkal bővülhet 2018-hoz képest" - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerdán az MTI-nek. Hozzátette, az ÉVOSZ 2020-ban a fizetőképes kereslet várható csökkenése miatt az építőipar növekedésének lassulásával számol.


2020-ig 36 milliárd forint a fejlesztésekre

Az elnök szerint a bővülés ütemére negatívan hat a hatékonyság szintje és a szakmunkás hiány. Hangsúlyozta, a kialakult helyzet megoldásában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett, költségvetési forrásból finanszírozott vissza nem térítendő támogatásnak rendkívül fontos szerepe van. "A kormány 2020-ig összesen 36 milliárd forintot biztosít az építőiparban dolgozó kis- és közepes vállalkozások (kkv) modernizációjára, kapacitás-bővítésére és technológiai fejlesztésére - emlékeztetett Koji László.

A szakszövetség most azt szeretné elérni, hogy a kormány a 2019-re és a 2020-ra előirányzott pályázati forrást, azaz a 12, illetve 8 milliárd forintot egyaránt idén áprilisban tegye elérhetővé.

Így elérhető lenne, hogy a pályázatra jogosult cégek 10-15 százaléka használhassa ezt a hatékonyságjavító eszközt, szemben a jelenlegi 4-5 százalékkal.   

Hozzátette, a cégek is tisztában vannak azzal, hogy csak akkor maradhatnak versenyben, ha fejlesztenek" - jegyezte meg a szakember. "Emiatt aztán azok a vállalkozások, amelyek nem részesülnek állami támogatásban, lízing, banki hitel vagy saját forrás felhasználásával korszerűsíthetik technológiájukat."


Beavatkozást sürget a struktúra

Koji László az ágazat elaprózódott szervezeti felépítésére is kitért. Magyarországon az egyéni vállalkozókat is beleszámítva 100 ezer vállalkozás működik az építési piacon, amelyeknek a túlnyomó többségét a mikro vállalkozások, azaz a 10 embernél kevesebbet foglalkoztató cégek adják. "Nem véletlen, hogy a kormányzati támogatást csak a kis- és a közepes vállalkozások, azaz a 10 embernél többet és a 250-nél kevesebbet foglalkoztatók vehetik igénybe." Az előnytelen struktúra kormányzati beavatkozást sürget a szakember szerint. 

Szintén beavatkozást igényel szerinte egy másik ágazati probléma. Eszerint az utóbbi pár évben az ágazatba érkező segédmunkások gyakorta olyan munkaadóknál helyezkedtek el, amelyeknél jellemző a feketefoglalkoztatás és a munkavédelmi szabályokat sem tartják be.   

Koji László kiemelte, az ÉVOSZ nagy hangsúlyt helyez a külföldön dolgozó magyar szakemberek hazacsábítására, ezért indítják majd el az úgynevezett Hazatérési börzét, vélhetően az év közepén. A börze lényege, hogy az ÉVOSZ Bajorországban, Alsó-Ausztriában és Baden-Württembergben szervez rendezvényeket, ahol magyar munkaadók bemutathatják a külföldön dolgozó magyaroknak, hogy milyen feltételeket, béreket tudnak számukra biztosítani, ha visszatérnek Magyarországra.

ÉVOSZIparági híreképítőipar

Hírlevél

Hirdetés