2024.03.19, Kedd
Befejeződtek a restaurátori munkák a Városliget legrégebbi épületén
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Befejeződtek a restaurátori munkák a Városliget legrégebbi épületén

mti, magyarepitok.hu

2019.03.22. 10:59 - Hegedűs Gergely

Az Épkar kivitelezésében újjászülető Millenium Háza a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg ősszel a kapuit.

Hirdetés

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója az Épkar Zrt. kivitelezésében. A csaknem hárommilliárd forintos beruházásról a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa számolt be az épület bejárásán.

Baán László elmondta, már befejeződtek a restaurátori munkák:

  • a ház utólagos hozzáépítéseit eltávolították,
  • megtörtént az eredeti épületszerkezet helyreállítása,
  • kész a hatalmas üvegfelületekkel borított új tetőzet,
  • és az épület homlokzatát díszítő Zsolnay-kerámiákat is restaurálták.


Kávéház és konferenciaterem is létesül az egyik szárnyban

A Városliget egyik legszebb, egyben legrégebbi épülete Millennium Háza néven születik újjá, és ősszel vehetik birtokba a látogatók. A biztos hozzátette: a felújítását követően a több mint 130 éves épület a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg a kapuit, később pedig egy interaktív állandó tárlattal idézi meg a századfordulós Budapest világát.

A Millenium Háza másik szárnyában Zsolnay Kávéház nyílik, a mélyföldszinten pedig egy kisebb előadó- és konferenciatermet, valamint egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki.   

A projektről az Épkar projektvezetője, Kolozsvári Zoltán részletes interjút adott a lapunknak; a Magyar Építők televíziós stábja pedig ebben a videóban számolt be a munkálatokról.


Rózsakertet és szökőkutat kap a főbejárat

Sághi Attila, a beruházást végző Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a bejáráson emlékeztetett, az épület belső falai a világháborús sérülések miatt elvesztek. A ház ez után ipari, irodai jelleget kapott, most azonban rekonstruálják a homlokzat mellett az eredeti belső térstruktúrát is.    

"Látványos beavatkozásnak ígérkezik, hogy

visszaállítják az épület eredeti főbejáratát is, így a Millennium Házába a Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria felől lehet majd belépni"

- fűzte hozzá Baán László.    

Az új főbejárat elé nagyszabású rózsakertet alakítanak ki, közepén egy Zsolnay-szökőkúttal. Szintén a Városliget délkeleti oldalán, a Millenium Háza közelében épül többek között egy 2 kilométeres futókör és a világszínvonalú, új nagyjátszótér.

Épkar Zrt.műemlékfelújításIparági hírekLiget Budapest ProjektVárosliget

Hírlevél

Hirdetés