2024.04.20, Szombat
Egyre több magyar nagyváros vonz jelentős nemzetközi beruházásokat
magyarepitok.hu

Egyre több magyar nagyváros vonz jelentős nemzetközi beruházásokat

magyarepitok.hu

2019.03.18. 16:59 - Antal Zsófia

Sikerrel mutatkoztak be a hazai fejlesztések, köztük a Liget Budapest a Cannes-i ingatlanfejlesztési kiállításon.

Hirdetés

Rengeteg érdeklődőt vonzottak a magyarországi projektek az egyik legjelentősebb nemzetközi ingatlanszakmai vásáron, a március 12-15. között megrendezett Cannes-i MIPIM-en – áll a szervezők közleményében. A kiállításnak és a jelentős számú potenciális befektetőnek köszönhetően idén is számos új beruházás előkészítése indult meg, amelyek alátámasztják a 2019-re prognosztizált 1,5 milliárd euró körüli befektetési érték elérését az ingatlanfejlesztési piacon.

Az ország biztonságos, magas hozamokat és jelentős növekedési potenciállal bíró piacot jelent a nemzetközi cégeknek, amit a Cannes-ban bemutatott, több mint 4 milliárd eurónyi magyar fejlesztés bizonyított. A projektek szemléltették a magyarországi potenciált, és egész városrészek fejlődési, befektetési lehetőségeit.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A keleti régió is fejlődésnek indult

Az idén 30. alkalommal megrendezett Cannes-i kiállításon a világ több mint száz országából 25 ezer vezető szakember és befektető vett részt. Ez a nagyságrendű érdeklődés a jövőbeni befektetéseket megalapozó jelentős üzletszerzési lehetőséget és versenyt jelent a résztvevő országoknak.

A magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési irányok és lehetőségek ismertetésére, valamint Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged és Zalaegerszeg beruházásainak népszerűsítésére dedikált standot közösen alakította ki Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK).

A szegedi multifunkciós fejlesztés látványterve

Bemutatták, hogy egyre több magyar nagyváros képes akár nemzetközi viszonylatban is meghatározó jelentőségű beruházásokat vonzani, és Magyarország keleti régiói is fejlődésnek indultak.

A nagy ingatlanfejlesztők – Atenor, Futureal-csoport, Gránit Pólus Csoport, GTC Magyarország, HB Reavis, Horizon Development, WING – városarculatot alakító, 2020-ban átadásra kerülő fejlesztéseikkel szerepeltek a seregszemlén. A kiállítás jó alkalom volt arra, hogy a Budapest-standon az önkormányzati-, az állami- és a magánszféra együttműködéseként bemutassák a főváros és több vidéki nagyváros jövőbeni fejlesztési irányát, a tervezett és a már megvalósult projekteket.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy óriási volt az érdeklődés a fejlesztési program iránt.

„Európa legnagyobb kulturális beruházása komoly mágnes-hatással bír, releváns mennyiségű működő magán tőkebefektetést indukál a környéken. Nemcsak a Városligetet újítjuk meg, nemcsak turistákat vonzzuk Budapestre, hanem az egész térséget, egész Budapestet és egész Magyarországot pozicionáljuk. Az infrastruktúra fejlesztés révén kialakítottuk azt a platformot, ami miatt a hotel-, lakás- és iroda-fejlesztők Budapestet és ezt a térséget választják. A kiállítás hihetetlen volumenű tőkét mozgat meg, komoly üzletek születnek, tapasztalható, hogy a magyar gazdaság teljesítőképességének, valamint a megvalósítási fázisba lépett legnagyobb európai kulturális beruházásnak, a Liget Budapest Projektnek is jelentős tőkevonzó hatása van"

- emelte ki a közleményben a vezérigazgató.

 

2018-ban 23 százalékkal több tőkebefektetés érkezett

A kiállítás sikerein túl a magas befektetői aktivitást a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) eredményei is alátámasztják. A HIPA 2018-ban kiemelkedő évet zárt, minden eddiginél több, 98 projekt érkezett az országba, amelyek rekord nagyságú, a következő években több mint 4,311 milliárd euró tőkebefektetést jelentenek. Ez 23 százalékkal haladja meg a megelőző évit, és több mint 17 ezer új munkahely megteremtését is jelenti.

A gyártási projektek után már a tudás-központú, magas hozzáadott értékű befektetések helyszínéül is egyre több befektető választ vidéki városokat, ahol – főként az egyetemi bázisra alapozva – komoly know-how áll rendelkezésre, egyúttal a munkaerő piaci tartalékok is jelentősebbek. Ezek a főként mérnöki és BSC projektek pedig még láthatóbbá teszik a nemzetközi térképen az úgynevezett TIER-2-es városokat, mint Debrecen, Szeged, Miskolc, valamint a jövőt-álló autóipari fejlesztések szempontjából kiemelkedő Zalaegerszeg.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke beszámolt arról, hogy az egyre tőkeerősebb magyarországi befektetők is jelentős versenytársat jelentenek a nagy nemzetközi cégeknek a piacon, hiszen tavaly már az 50 százalékot is átlépte a magyar cégek részvétele a fejlesztésekben.

 

Folytatódik az építőipar kétszámjegyű bővülése

Az IFK szerint az építőipar kétszámjegyű bővülése idén folytatódhat, amelyhez a kormányzati családpolitikai döntések is hozzájárulnak. Tavaly 17.681 új lakás épült, ami 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A 2018-as eredmény egyúttal nyolcéves rekordot jelent, legutóbb ugyanis 2010-ben volt magasabb az átadott új lakások száma. 2019-ben 20 ezernél is több, elsősorban társasházi lakás átadása várható. Az építőipari vállalkozások innovációjának és a korszerű technológiáknak köszönhetően ma már a szakemberhiány is kisebb probléma, mint két éve, a hatékonyságjavulás megindult.

Galéria

Iparági hírekkülföldLiget Budapest Projektingatlanfejlesztéskiállítás

Hírlevél

Hirdetés