2024.03.19, Kedd
Több mint 1 billió forintnyi magyar fejlesztést mutatnak be Cannes-ban
Az új Nemzeti Galéria látványterve (magyarepitok.hu)

Több mint 1 billió forintnyi magyar fejlesztést mutatnak be Cannes-ban

magyarepitok.hu

2019.02.14. 20:33 - Antal Zsófia

Debreceni, szegedi és miskolci projektek is bemutatkoznak a budapestiek mellett a 30. MIPIM ingatlanfejlesztési kiállításon.

Hirdetés

Számos magyar város 20-30 évvel későbbi arculatát meghatározó beruházásait mutatja be a magyar stand a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán. A március 12-15. között Cannes-ban 30-ik alkalommal megrendezésre kerülő MIPIM-re (Le marché international des professionnels de l’immobilier) elhozott projektek értéke több mint 4 milliárd euró (1,276 billió forint).

A magyar standot közösen alakította ki Budapest önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) - áll a három szervezet közös közleményében. Céljuk a főváros és a vidéki városok beruházásainak népszerűsítése, a magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési irányok és lehetőségek ismertetése. Nagy hangsúlyt kap az innováció, a digitális megoldások alkalmazása, a magas hozzáadott értékű termékek és a K+F+I arányának növelése.

A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása
Keretében az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői gyűlnek össze a cannes-i filmfesztiválnak is helyet adó Palais des Festivals-ban, és a pálmafás Croisette-n. 100 ország 3100 kiállítója vesz részt a négynapos eseményen, amelyre 24.200 szakmai látogató (5300 befektető, 3800 felsővezető) várható. Idén több mint 50 város jelenik meg saját standdal.

 

Ezt a harminc magyar projektet is elhozzák a kiállításra

Kiemelt érdeklődés övezi az Európa legnagyobb kulturális beruházásának számító Liget Budapest Projektet, miután a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. kivitelezésében épülő Néprajzi Múzeum nemcsak a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, hanem a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte.

A Néprajzi Múzeum látványterve

A Liget Budapest számos projektje közül szintén kiemelkedik a japán Fujimoto Sou által tervezett Magyar Zene Háza, melynek építésén tavaly óta dolgozik a Magyar Építő Zrt.

Budapest mellett Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged és Zalaegerszeg kiemelt fejlesztései is bemutatkoznak. A nagy ingatlanfejlesztők – Atenor, Futureal-csoport, Gránit Pólus Csoport, GTC Magyarország, HB Reavis, Horizon Development, WING – a 2020-ban átadásra kerülő projektjeiket prezentálják.

Az ország tőkevonzó képességét a MIPIM-en bemutatásra kerülő önkormányzati és HIPA projektek bizonyítják, melyek a következők:

  • a Hévízi-tó és a Balaton szomszédságában elhelyezkedő Zalacsányban tervezett golf komplexumot és wellness hotel, a Zala Springs Golf Resortés a Congress Hotel Budapesthotel-fejlesztés,

  • a Budapesttől néhány kilométerre, az M0-M1-M7 autópályák háromszögében található Tópark ’Be My City’ multifunkcionális épületegyüttes,

  • Debrecen új üzleti központjában épülő “A” kategóriás Forest Offices Debrecen (kivitelező: HUNÉP Zrt.)

  • és a szintén “A” kategóriás Agora Office Debrecent,

 

  • a Pécs-Pogány reptér és az M60-as főút melletti 56,1 hektáros vegyes funkciójú fejlesztés, a területen ipari gyártás és logisztika vagy kereskedelmi jelleg, irodákkal kiegészítve, esetleg lakóépületek és szabadidő park valósulhat meg,

     

  • Miskolcról Magyarország egyik legkomplexebb irodaépülete, a 2020-ban megnyíló Avalon Business Center

  • a világszínvonalú ELI-ALPS Kutatóközpont (melynek már elkészült épületeit a Swietelsky Magyarország Kft. és a STRABAG építették fel) és az Új Tudományos és Innovációs Park, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40.000 m2-es vegyes fejlesztés egy 3 csillagos 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal.

     

  • a Health Park Kapuvár projekt, mely két hotelből és 50 apartmanból álló gyógyászati központ,

     

  • a Vecsés Industrial Plot, az M0-s autópálya közvetlen közelségét kihasználó logisztikai központ.

     

 

A nagy ingatlanfejlesztők a következő projektekkel készülnek a kiállításra:

  • Az Atenor a 6 épületből álló, 130.000 m2-es Váci Greens irodaparkkal lesz jelen, melyből elkészült 4 épület, az utolsó kettőt pedig 2020 második és harmadik negyedévében adják át.

     

  • A 72.000 m2-es, 4 épületből álló Aréna Business Campus kivitelezése folyamatban van, az “A” épület 2020 első negyedévében kerül átadásra.

     

  • A Futureal-csoport teljes kapacitással fejleszti a Váci úti irodafolyosón a már szerkezetkész Advance Tower irodaház 8000 m2-es második ütemét.

     

  • A Corvin Sétányon végső kivitelezési fázisba került a 27.000 m2-es Corvin Technology Park, amivel 100 ezer m2-re növekszik a Corvin Irodák összes bérbeadható területe Budapest egyik legfrekventáltabb helyszínén.

     

  • Az irodanegyed hamarosan új taggal bővül egy karnyújtásnyira a Corvin Sétánytól, mivel folyamatban van a „Corvin7 projektnéven ismert irodaépület előkészítése is.
  • Terv szerint halad Őrmezőn a 65.000 m2-es különleges formavilágú Budapest ONE irodapark 25.000 m2-es első üteme,

     

  • míg Kelenföldön Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontja, az 55.000 m2-es Etele Plaza kivitelezése zajlik. A két projekt hamarosan Dél-Buda megújulásának üzleti és kereskedelmi hajtóerejévé válik.

     

  • A GTC többek között a kiállításon is bemutatásra kerülő LEED Gold előminősített Pillar irodaházzal további 100.000 m2-rel bővíti magyarországi portfólióját a közeljövőben.

     

  • A HB Reavis építi városléptékű AGORA Budapest projektjét, amely az üzleti- és a közösségi élet egyik meghatározó központja lesz a fővárosban. A fejlesztés első épülete, az Agora Tower 2020-tól ad otthont a Raiffeisen Bank új székházának csaknem 20.000 m2-en.

     

  • A 2020-ban átadásra kerülő LEED Platinum fejlesztése, a Szervita Square Building 15.000m2-en kínál modern kereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat a belváros szívében, egy szecessziós történelmi környezetbe organikusan illeszkedő, magas műszaki tartalmú, prémium épületben. Az épületet a DVM Group kivitelezi, a mélyalapozást a HBM Kft. végzi.

     

  • A cég MIPIM-en bemutatott további projektjei a Hold utca 16. szám alatti XIX. századi műemléki épület autentikus felújításával megvalósuló 9000 m2 alapterületű luxus hotelfejlesztés, valamint egy marbellai luxus lakópark.
  • A folyamatban lévő irodafejlesztései az új evosoft-Siemens székház m2-es Duna-parti épülete (ahol szintén a HBM Kft. dolgozik)

     

  • és a IX. kerületben a nemrégiben átadott Telekom székház mellett épülő Liberty irodaház 40.000 m2 irodaterülettel várja bérlőit.

     

  • Előkészítés alatt áll a hajdani Angyal Irodaház épületében megvalósuló B&B Hotel, amely a vezető, francia economy szállodalánc első magyarországi egysége lesz.
  • A lakófejlesztések terén a XIII. kerületi Kassák Residence, Budapest első közösségi szolgáltatásokat kínáló lakóparkjának építkezése mellett


    elindult a Metropolitan Garden fejlesztése is, amely a Béke tér környékének legmagasabb színvonalú lakóprojektje lesz.

     

 

Az ingatlanfejlesztés a gazdaság egyik legfontosabb motorja

Az ingatlanfejlesztések az OECD legfrissebb jelentése szerint az egyik fő biztosítékát jelentik a magyar gazdaság lendületes fejlődésének. Magyarország évről-évre erősödő tőkevonzó képességét a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) eredményei is tükrözik: a HIPA 2018-ban kiemelkedő évet zárt, minden eddiginél több, 98 projekt érkezett az országba, amelyek rekord nagyságú, több mint 4,311 milliárd euró tőkebefektetést jelentenek. Ez 23 százalékkal haladja meg az előző évit, és több mint 17 ezer új munkahely megteremtését jelenti. Az eredmények hozzájárulnak a V4-ek kimagasló teljesítményéhez is: a 2010 óta eltelt időszakban a V4-országok gazdasági növekedése majdnem kétszer akkora volt, mint az uniós átlag.

Galéria

Iparági hírekkülföldZÁÉV Építőipari Zrt.Liget Budapest ProjektMagyar Építő Zrt.ingatlanfejlesztésNemzeti Befektetési ÜgynökségkiállításWing Zrt.Hunép Zrt.FuturealHBM Kft.HB Reavis

Hírlevél

Hirdetés