2024.04.19, Péntek
Huszonhat milliárd forintos volt az idei eddigi legnagyobb közbeszerzés
A Néprajzi Múzeum látványterve (ligetbudapest.hu)

Huszonhat milliárd forintos volt az idei eddigi legnagyobb közbeszerzés

magyarepitok.hu

2019.03.13. 15:57 - Antal Zsófia

A Közbeszerzési Hatóság az építőipari cégek részesedésének növekedésére számít.

Hirdetés

2019 eddigi legnagyobb közbeszerzési eljárása a Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont 26 milliárd forintos generálkivitelezési munkájának kiírása volt – emelte ki Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke szerdai sajtóeseményén. Az eddigi adatok alapján bővülhet az építőipari cégek, valamint a mikrovállalkozások és a kkv-k részesedése a közbeszerzésekben. Tavaly az építési beruházások az összes eljárás 52,2%-át, a közbeszerzési eljárások értékének pedig 62,6%-át tették ki.

Rigó Csaba Balázs, a KH elnöke (fotó: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu)

Rigó Csaba Balázs kiemelte azt is, hogy tovább csökkenhet a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma. Utóbbi lehetőséget tavaly számos hirdető megfelelő jogalap (vagyis a közbeszerzési törvényben meghatározott feltételek) nélkül választotta, tavaly 58-an léptek vissza. A tárgyalás nélküli eljárásokat a KH minden esetben megvizsgálja és 10 napon belül dönt annak jogosságáról.

Az ellenőrzés az összes hirdetményre kiterjed. A hivatal a tartalmi és formai feltételeket 2 napon belül áttekinti, így a hivatalosan megjelenő felhívásokban nem maradhat versenykorlátozó tényező.

 

Igazi verseny van az ajánlattevők között

Magyarországon több mint 6200 ajánlatkérő tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá. Rajtuk kívül az uniós vagy állami támogatásban részesülőkre terjed ki a közbeszerzési kötelezettség. Az ajánlattevők az elmúlt évek tapasztalatai szerint 60-80 ezren lehetnek.

A kkv-k által elnyert eljárások aránya megközelíti a 80%-ot a darabszámot tekintve, azonban még az eljárások értékét nézve is 58%. Egy-egy kiírásra átlagosan 6-8 ajánlat érkezik, tehát valódi verseny tapasztalható az ajánlattevők között.

A március 12-i összesítés szerint év eleje óta 4623 közbeszerzési hirdetmény érkezett. 2016-ban ugyanennyi idő alatt még csak 3138-at fogadtak, a hirdetmények száma évek óta bővül. Az elnök várakozása szerint ez a szám éves szinten meghaladhatja a 26 ezret, vagyis legalább másfél ezerrel lehet több 2018-hoz képest.

 

Továbbra is ösztönzik a zöld és innovatív közbeszerzéseket

Rigó Csaba Balázs a KH idei feladatai közül kiemelte a hatékony és ügyfélközpontú hirdetményellenőrzés folytatását, a jogszerűség támogatását, illetve a zöld és innovatív, vagyis az árajánlat mellett a minél kisebb környezetterhelést is szem előtt tartó közbeszerzések ösztönzését.

A tavalyi végleges közbeszerzési adatokat tartalmazó, 2018. évi KH-beszámoló március 27-én kerül az Országgyűlés gazdasági bizottsága elé.

Iparági hírekKözbeszerzési Hatóságközbeszerzés

Hírlevél

Hirdetés