2024.04.19, Péntek
Erős szélszívásnál, viharoknál is tartós megfogatást biztosít a Sika új rögzítési rendszere
Képek: Sika Kft.

Erős szélszívásnál, viharoknál is tartós megfogatást biztosít a Sika új rögzítési rendszere

magyarepitok.hu, Sika Kft.

2019.06.27. 12:08

A Sarnaweld indukciós rendszerrel rögzített Sika műanyaglemezes tetőszigetelés a szélsőséges erejű szélterhelésnek is ellenáll.

Az utóbbi években megváltoztak a régiót és Magyarországot érintő viharok: a klímaváltozás hatásai miatt ugyan a viharok rövidebb ideig tartanak, de erősebb és hevesebb széllökések jellemzik őket. Ez a tetőszigetelés szempontjából azért fontos, mert a mechanikus rögzítésű műanyaglemezes rendszerekkel szemben fellépő környezeti hatások közül a szél a legintenzívebb. Ennek megfelelően a tetőszigetelő lemez rögzítését úgy kell méretezni, hogy az ellenálljon a szél nyomó- és szívóhatásainak.

 

Az építkezési trendek is változnak

Nem csak az időjárás változik meg, hanem az építkezési trendek is: korábban az ilyen tetőszigetelési rendszereket főként ipari épületeken, raktárakon és logisztikai központokon alkalmazták, melyek magassága akkoriban 5-8 méter volt. Ma azonban a gyártóépületek, raktárcsarnokok jellemzően 15-20 méter magasak, többszintesek. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabban helyezkedik el a tető, annál intenzívebb a szél hatása a tetőszigetelésre, így indokolttá válik egy a korábbinál biztosabb, azonban költség és kivitelezési idő tekintetében hatékony rögzítési rendszer bevezetése.

 

A Sarnaweld a megoldás az új kihívásokra

A hagyományos, ún. átlapolás alatti rögzítéssel a szél hatásai által legjobban terhelt zónákban – úgy, mint a sarok és perem mentén - csak keskeny tetőszigetelő lemezek beépítésével lehet biztosítani, hogy kellő mennyiségű rögzítő csavar fogja le a lemezt. Ez a rögzítési forma azonban minden esetben egy perforációt képez a szigetelőlemezen, valamint több lemez-átlapolást és ebből adódóan több hegesztési varratot eredményez.

 

 

Ezzel szemben a Sika Hungária Kft. Sarnaweld indukciós rögzítési rendszere nem lyukasztja át a tetőszigetelő lemezt. A speciális PVC vagy TPO/FPO bevonatú rögzítő tárcsa ugyanis a hőszigetelést fogatja le, majd erre kerül kiterítve a tetőszigetelő lemez, amit aztán felülrő ráhegesztenek a tárcsákra. Mivel a tárcsák nem a lemez-átlapolásban helyezkednek el, így azokat a tetőmezőn tetszőlegesen bárhol el lehet helyezni. Ennek eredményeképp egy perforációmentes rögzítést és tartós mechanikus megfogatást lehet létrehozni a műanyaglemezes tetőszigeteléseknél.

 

 

A Sarnaweld indukciós rögzítésnek számos előnye van:

  • a rögzítési pontok a lemez-átlapolástól függetlenek, így a „raszterszerű” elrendezés miatt kiegyenlített szélterhelés éri a tetőszigetelő lemezt
  • egy tekercsszélesség használható a teljes tetőfelületen, így gyors a kivitelezés; kevesebb varratra, kevesebb rögzítőelemre, illetve minimális anyagveszteségre van szükség;
  • a hőszigetelés és vízszigetelés rögzítése egy lépésben történik, így a vízszintes felület gyorsan vízzáróvá tehető, a hőszigetelés pedig megóvható a váratlan csapadéktól;
  • az indukciós hegesztőgép használata egyszerű, nem igényel képzett szakmunkát

 

Díjmentes segítség a beépítéshez

A rögzítő tárcsákra hegesztést kizárólag IsoweldTM3000 típusú indukciós berendezéssel lehet elvégezni, mely gépeket a Sika Hungária Kft. díjmentesen biztosítja a kivitelezők számára. A rögzítési rendszert alkotó Sarnaweld PVC és FPO/TPO tárcsákat, az ahhoz illeszkedő műanyag dűbeleket, valamint a vasbeton illetve fém födémhez használatos csavarokat a Sika Hungária Kft. forgalmazza.

 

Sika Hungária Kft. minden esetben előre elkészíti a projekt-specifikus rögzítési tervet, amely minden szükséges információt tartalmaz a rögzítési rendszerre vonatkozóan, mint a beépítendő csavarok hossza, darabszáma, a tárcsák darabszáma, a rögzítési pontok elhelyezkedése, a szigetelőlemez mennyisége.

A Sarnaweld indukciós rögzítésről további információkat a Sika kiadványában olvashat, mely a cikk alatti linkre kattintva érhető el.

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

Sarnaweld.pdf

(application/pdf)

604.42 kb

KirakatSika Hungária Kft.innovációtechnológia