2024.04.20, Szombat
Közel másfélszeresére nőtt egy év alatt az építőipari termelés
Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Közel másfélszeresére nőtt egy év alatt az építőipari termelés

KSH, mti

2019.06.14. 10:33 - Szabó Ákos

Áprilisban 40,1 százalékkal, az év első 4 hónapjában együttesen 45,8 százalékkal emelkedett az építőipari termelés mértéke.

Hirdetés

Továbbra is kiemelkedő az építőipar teljesítménye, a növekedés áprilisban 40,1 százalékra rúgott – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Ugyan az egy hónappal korábbi mutatóhoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított szám 3,8 százalékkal alacsonyabb, de még mindig nagy sebességet jelent.

Az áprilisban mért éves növekedési ütem elmaradt az előző két hónapétól, különösen a 67,6 százalékos márciusi rekordtól, de ezzel is minden idők harmadik legmagasabb adata. Az előző hónaphoz mért csökkenés a magasépítési munkák 10,1 százalékos visszaeséséből ered, amit a mélyépítési teljesítmény 2,7 százalékos növekedése mérsékelt.

 

ksh.hu

 

Az ipari, oktatási és sportberuházások viszik előre a magasépítést

Az építőipar folyó áron számolt áprilisi termelése 306,480 milliárd forintot tett ki és ezzel a négyhavi termelési érték átlépte az ezermilliárd forintot, aminek 61,4 százaléka magasépítésből, 38,6 százaléka a mélyépítési munkákból származik.

Az áprilisban megkötött új szerződések volumene éves összehasonlításban 4,4 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,0 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 19,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A magasépítés területén a nagy értékű ipari beruházások mellett főleg oktatási és sportlétesítmények kivitelezésére kötöttek szerződéseket.

Iparági hírekKSHmagasépítésmélyépítés

Hírlevél

Hirdetés